Francis Ghilès: "Macron haurà de pagar el preu d'una manera de fer política orgullosa i centralista"

Investigador sènior associat del CIDOB

2 min
El president francès, Emmanuel Macron, votant a les eleccions legislatives.

Emmanuel Macron va guanyar la segona volta de les eleccions legislatives. Però el resultat és vist com un fracàs per al president, ja que no va obtenir prou vots per mantenir la majoria absoluta a l'Assemblea. Els resultats de diumenge, de fet, dibuixen una situació de majories molt complicada que podria portar a una situació de bloqueig, de paràlisi política. En parlem amb Francis Ghilès, investigador sènior associat del CIDOB.

Què passarà a partir d'ara? Els resultats poden condicionar la governabilitat?

— El president Emmanuel Macron ho tindrà molt més difícil, perquè el govern haurà de negociar cada projecte de llei amb altres partits, de la dreta o de l'esquerra. Tampoc ho tindrà fàcil pel que fa a la seva política exterior. És un àmbit que depèn del president i no del govern, però, tot i així, el poc suport al Parlament li dificultarà mantenir la influència. Especialment pel que fa a la política exterior europea, ja que els partits de l'esquerra [La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon] i l'extrema dreta [el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen] són molt més euroescèptics. Serà molt més difícil de fer funcionar el famós tàndem franco-alemany.

¿Es preveu un pacte de governabilitat estable per a tota la legislatura o més aviat acords puntuals?

— Un pacte estable és impossible. A França no hi ha una cultura de cooperació entre partits, no es pot comparar amb Alemanya. A més, Macron ha demonitzat l'extrema dreta durant les eleccions presidencials i l'esquerra durant les legislatives. Ara haurà de pagar el preu d'aquesta manera de fer política, amb molt d'orgull i molt centralisme. Hi ha una cultura de l'enfrontament, també al carrer. I la meitat dels francesos no han votat, cosa que indica què en pensen, dels polítics. L'atmosfera política francesa ara mateix és horrible.

Francis Ghilès, investigador del CIDOB.

Hi pot haver una crisi de govern?

— La incertesa és molt gran. Haurem d'esperar uns quants mesos per veure què passa. És una situació inèdita des del 1958, des de la fundació de la V República. No sé què pot passar, però del que no hi ha dubte és que el president ha patit un cop molt greu.

L'esquerra de Mélenchon ha quedat segona, però l'extrema dreta de Le Pen ha crescut moltíssim. Qui farà de cap de l'oposició?

— No ho sabem, perquè els partits d'esquerra s'han unit ara per a les eleccions legislatives, però són formacions molt diferents. No sabem com funcionarà. L'oposició de Le Pen sembla molt més unificada. En resum, hi ha molta incertesa, en general.

stats