Regne Unit

Obre la primera sala del Regne Unit on esnifar cocaïna i punxar-se heroïna legalment

Entre 400 i 500 persones es punxen regularment en llocs públics i cèntrics de la ciutat, segons el consistori

2 min
L’heroïna com a fàrmac: recepta per a una segona oportunitat

LondresSet anys després que la proposta es plantegés per primera vegada, arran d'una explosió de casos de VIH per consum de drogues amb material contaminat, aquest dimecres s'ha aprovat l'obertura al Regne Unit de la primera narcosala per consumir legalment i en condicions d'higiene sanitària drogues de classe A: és a dir, heroïna i cocaïna, entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Funcionaris de l'NHS (el servei de Salut del Regne Unit) i del consell de la Junta Conjunta d'Integració de Glasgow han tirat endavant el projecte, que a principis d'aquest mes va superar el principal escull amb què topava fins ara, quan la Lord Advocate Dorothy Bain, l'equivalent a la fiscal general d'Escòcia, va assegurar que no seria "d'interès públic perseguir els usuaris de drogues per delictes de possessió simple comesos a l'interior d'una instal·lació pilot" destinada al consum d'estupefaents en un entorn de seguretat.

El doctor Saket Priyadarshi, màxim responsable mèdic dels serveis de recuperació d'alcohol i drogues de Glasgow, s'ha mostrat convençut que el servei contribuirà a reduir els danys relacionats amb les drogues per als usuaris i també oferirà oportunitats de tractament, cura i recuperació per als toxicòmans. "Hi ha moltes evidències internacionals que indiquen el benefici d'aquests serveis. Hi ha més de 100 serveis com aquests arreu del món. I a Glasgow hem analitzat les dades i els diferents models i què podem aprendre sobre la posada en pràctica d'aquests models a la ciutat". A Barcelona, per exemple, la primera sala de venipunció es va obrir l'any 2004. Ara n'hi ha 22 a tot Catalunya.

Pitjor registre d'Europa

La sala de consum de Glasgow tindrà la seu a Hunter Street, a l'est, a la vora d'una clínica on actualment es prescriu heroïna farmacèutica a 23 consumidors de drogues. La llum verda per a la prova pilot té lloc poques setmanes després que el govern escocès fes públiques les noves dades relatives al 2022 sobre els morts per drogoaddicció: en total 1.051, una mitjana mensual de quasi 90 persones. La dada equival a 2,7 vegades més que a Anglaterra. A Glasgow, d'acord amb les dades d'un informe elaborat per funcionaris de l'NHS i l'Ajuntament, s'ha calculat que entre, "aproximadament, 400 i 500 persones s'injecten drogues en llocs públics del centre de manera regular".

Entre altres expectatives, la mesura experimental intenta trencar una dinàmica que fa que el govern del Partit Nacional Escocès (SNP) tingui en el nombre de víctimes per drogoaddicció el pitjor registre d'Europa occidental, no només del Regne Unit. "Els beneficis d'aquests serveis són directes per a les persones que els utilitzen, ja que redueixen els danys relacionats amb les drogues per a aquestes persones però també els ofereixen oportunitats de tractament i recuperació", ha afirmat també el doctor Priyadarshi. I en el moment de defensar-ne l'obertura ha afegit: "Les d'evidències mostren que hi ha beneficis per a les comunitats, els residents i les empreses als voltants d'aquestes instal·lacions, perquè hi ha una reducció de la injecció pública visible i també una reducció de les deixalles relacionades amb les drogues".

stats