Internacional Europa 21/04/2022

El Parlament britànic investigarà si Boris Johnson va mentir sobre el Partygate

Un canvi de rumb del govern davant l'amenaça d'una revolta contra el 'premier' propicia l'aprovació d'una moció dels laboristes

3 min
Boris Johnson, en un moment del viatge que està fent a l'Índia

LondresSense una votació pròpiament dita, i en absència del primer ministre, Boris Johnson, de viatge oficial a l'Índia, el Parlament britànic ha aprovat aquest dijous la creació d'una comissió d'investigació per determinar si el premier ha mentit deliberadament a la cambra en relació amb l'escàndol del Partygate, les festes a Downing Street durant els diferents períodes de confinament del 2020 i el 2021. La resolució s'ha adoptat després d'un inesperat canvi de rumb del govern a pocs minuts de l'inici del debat, sobre una moció presentada dilluns pels laboristes i destinada, justament, a posar en marxa la comissió d'investigació. Dimecres a la nit, per tal d'impedir-la, el govern en va presentar una altra amb l'objectiu de donar una puntada de peu cap endavant al Partygate, una més. Amb l'esmena, Downing Street volia que no es pogués tirar endavant cap investigació fins que no acabés la que encara duu a terme Scotland Yard i, a més, fins que no es fes públic l'informe de l'alta funcionària de l'estat Sue Grey sobre les dotze festes que s'han denunciat, per una de les quals, la del 19 de juny del 2020, Johnson, la seva dona, Carrie, i el ministre d'Economia, Rishi Sunak, ja han estat multats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La creixent revolta de les últimes hores –des que el govern va anunciar la seva pròpia moció–, el creixent descontentament dels diputats conservadors per les confuses explicacions de Johnson i la possibilitat que aquesta tarda els tories perdessin la votació, han portat els responsables conservadors a retirar la proposta. Així, després d'hores de debat, en el moment en què el president de la cambra ha preguntat en veu alta, com es fa tradicionalment, si hi havia divisió d'opinions i, per tant, si la votació era pertinent, els laboristes i la resta de l'oposició han cridat que sí, que aprovaven l'esmena, però la bancada conservadora s'ha quedat en silenci i ha acceptat a la pràctica, sense oposar-s'hi, la creació de la comissió.

Johnson continua defensant que en cap moment va mentir al Parlament quan va assegurar, reiteradament, que a Downing Street sempre s'havien seguit les regles anticovid. Però sobre la difícil relació del premier amb la veritat hi ha moltes evidències, que taquen els quasi 30 anys que fa que es dedica a la política –i que també esquitxen els seus anys anteriors com a periodista a Brussel·les–. Però el cert és que cada cop té menys crèdit entre alguns dels pesos pesants dels diputats tories. I en el debat d'avui més d'un ha alçat la veu per dir-li que marxi.

No dimitirà

I encara que, com ja s'ha apuntat, es troba a l'Índia, segur que Johnson ha escoltat les crítiques. Com també els crítics hauran escoltat les seves declaracions, fetes a bord de l'avió –la premsa en diu el Boris Force One– que el menava cap al subcontinent, en què ha afirmat que no dimitirà de cap manera, perquè no ha enganyat el Parlament deliberadament.

En les dues setmanes vinents, recta final de les eleccions municipals del 5 de maig, no hi haurà més notícies sobre multes policials ni sobre l'informe de Sue Grey. Si n'hi ha més, de multes –i Scotland Yard investiga encara cinc festes en què se sap, per revelacions periodístiques, que el premier va participar–, es comunicaran posteriorment. Serà llavors que, a la llum dels resultats electorals, i amb les circumstàncies a Ucraïna, el Partit Conservador prendrà una decisió fatal o no per a Johnson. Si no ho fa però la comissió parlamentària troba que el primer ministre va mentir expressament als Comuns, aleshores seria el seu final a Downing Street.

stats