Internacional Europa 19/04/2022

Enèsima disculpa pel Partygate de Johnson, que s'escuda en Ucraïna

El Parlament votarà dijous si investiga els possibles enganys deliberats del 'premier' als Comuns

3 min
Boris Johnson, primer ministre britànic, aquesta tarda al Parlament

LondresAgra sessió a la cambra dels Comuns. Mil dies de Boris Johnson a Downing Street, mil dies des que va ser escollit primer ministre britànic i relleu de Theresa May, i l'aniversari l'ha hagut de passar aquest dimarts a la tarda d'una forma prou habitual els darrers mesos: disculpant-se "pels meus errors", segons les seves paraules, en relació amb l'escàndol del Partygate, esquivant els atacs d'una oposició sense pietat i també el foc amic que li ha arribat des d'alguna posició de la bancada pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escàndol de les festes a Downing Street és de nou a l'agenda política britànica gràcies a la multa que el premier, la seva dona, Carrie Johnson, i el ministre del Tresor, Rishi Sunak, van rebre la setmana passada per participar en la festa de l'aniversari de Johnson, el 19 de juny del 2020, mentre el país encara vivia en confinament i estaven prohibides les reunions socials. Mentre encara Scotland Yard continua una investigació que pot comportar més multes i més desgast per al primer ministre, Johnson ha comparegut per primer cop davant dels diputats després de rebre i pagar la multa. L'excusa oficial, però, era comunicar a ses senyories que havia parlat amb Joe Biden i altres líders occidentals sobre la situació a Ucraïna. Però abans de procedir ha volgut mostrar-se, un cop més, penedit.

Johnson ha entomat la multa i el càstig, com ja va anunciar la setmana passada, i ha volgut dir una darrera paraula: "Permeteu-me dir també, no a manera de mitigació o excusa, sinó únicament perquè explica les meves paraules anteriors a aquesta Cambra [es referia a declaracions en què assegurava que no s'havien trencat les regles anticovid a Downing Street], que no se'm va ocórrer llavors ni posteriorment que una reunió a la Sala del Gabinet [la breu festa d'aniversari, amb pastís inclòs, per la qual ja ha rebut la primera multa] just abans d'una reunió vital sobre l'estratègia de covid, podria suposar un incompliment de les normes. Repeteixo que va ser el meu error i demano disculpes per això sense reserves. Respecto el resultat de la investigació policial que encara està en curs i només puc dir que respectaré la seva presa de decisions".

"Lidero el món contra Putin"

Així Johnson també ha volgut avançar que, encara que rebi més multes, no té cap intenció de dimitir. Entre altres raons, ha afirmat, perquè, "és precisament perquè sé que tanta gent està enfadada i decebuda que sento encara més l'obligació de complir amb les prioritats del poble britànic i de respondre amb les millors tradicions del nostre país a l'atac bàrbar de Putin contra Ucraïna". Una ziga-zaga verbal que li ha servit per tornar a situar la pilota en el terreny en què millor es mou els darrers mesos, i que sens dubte, li ha salvat la pell: la guerra d'Ucraïna. "Estic liderant el món contra Putin", ha arribat a dir en un moment d'excitació, mentre contestava a una diputada laborista si el seu dia mil a Downing Street seria, també, el seu últim dia en el càrrec de premier.

Ni de lluny, però. El debat, sorollós i acolorit des del punt de vista del llenguatge, com en les grans ocasions del gran teatre de Westminster, ha sigut una altra exhibició del frontó polític en què s'ha convertit la cambra, on els conservadors compten amb una majoria de 75 diputats. Per aquesta raó, la sessió que tindrà lloc dijous, en què es debatrà i es votarà si el Parlament ha d'investigar el possible engany deliberat de Johnson a la cambra, serà poc més que una representació per a la galeria i per a l'exhibició de l'art de la retòrica dels diputats.

Perquè els conservadors, de moment, no faran el pas. Johnson, doncs, continua fora de perill. Els pròxims dies, si li imposen més multes, i sobretot les pròximes setmanes, en funció del resultat de les eleccions municipals del 5 de maig, el vent podria tornar a bufar en contra i arrossegar de nou el cap de govern al centre de la diana. Si hi ha catàstrofe electoral, la situació a Ucraïna s'hauria d'agreujar encara molt més perquè li servís d'excusa. Les enquestes d'opinió, de moment, no perdonen Johnson i si tenen translació a les urnes, el seu partit començarà a pensar com desfer-se'n.

stats