Internacional Europa 09/12/2022

Regals i diners: quatre detinguts per suborns de Qatar al Parlament Europeu

El país del Golf hauria intentat influir a l'Eurocambra per millorar la seva imatge internacional

3 min
La seu del Parlament Europeu a Estrasburg. PARLAMENT EUROPEU

Brussel·lesEn ple mundial de futbol, la justícia de Bèlgica ha obert aquest divendres una operació policial contra presumptes suborns de Qatar a tres membres i un exparlamentari del Parlament Europeu. De moment, les autoritats belgues han fet fins a setze escorcolls a Brussel·les i han detingut quatre sospitosos, entre els quals hi ha l'exparlamentari italià Pier-Antonio Panzeri (Partit Socialdemòcrata), el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini, així com un director d'ONG i un assistent parlamentari europeu de qui encara no han transcendit els noms, segons el diari Le Soir i la revista Knack.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Fiscalia belga creu que Qatar "hauria pagat quantitats substancials de diners i ofert regals de gran valor a tercers amb una posició política i estratègica important al Parlament Europeu". "Des de fa mesos els investigadors de la policia judicial han sospitat que un estat del Golf ha intentat influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu", afegeix el comunicat. Tot i que les autoritats no esmenten explícitament Qatar, els mitjans belgues diuen que "fonts ben informades" els han assegurat que la investigació se centra en possibles suborns de l'estat organitzador del Mundial de futbol a membres de l'Eurocambra.

Les autoritats judicials belgues també han confirmat que en els escorcolls que han fet a Brussel·les i ciutats limítrofes com Ixelles, Schaarbeek, Forest o Kraainem han trobat material informàtic, telèfons mòbils i fins a 600.000 euros en efectiu. L'operació s'ha centrat a investigar diferents assistents parlamentaris que treballen a la cambra comunitària, i en general són estudiats que s'acaben de graduar. En aquest cas tampoc se sap encara els seus noms ni quins càrrecs ocupaven ni de què s'encarregaven.

En canvi, els mitjans belgues sí que asseguren que la policia ha localitzat mig milió d'euros en efectiu a la casa de l'exparlamentari Panzeri, que ara és el president de l'associació Fight Impunity. Aquesta organització, que té la seu al centre de Brussel·les, es dedica, precisament, a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans i crims contra la humanitat. Pel que fa a Visentini, va ser escollit aquest novembre secretari general de Confederació Internacional de Sindicats, que és una de les centrals sindicals més grans del món i té adscrites associacions de treballadors d'arreu. En total, representa més de 200 milions persones. Els dos altres detinguts també són de nacionalitat italiana i són activistes o treballen en entitats que defensen els drets humans.

El Parlament Europeu, preguntat per diferents mitjans de comunicació, se n'ha rentat les mans i s'ha limitat a respondre que "no fa comentaris sobre procediments judicials", com els que ha tirat endavant la fiscalia belga, i que "sempre coopera plenament amb autoritats nacionals que estan al càrrec de les investigacions".

La UE, equidistant en la crítica a Qatar

La Unió Europea ha mantingut una posició bastant equidistant a l'hora de criticar la situació dels drets humans a Qatar. Sense anar més lluny, la Comissió Europea va defensar al Parlament Europeu la celebració del mundial qatarià i la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, va justificar que Doha havia fet "avenços en els últims anys en drets laborals". Per l'altre costat, en aquest mateix ple, en general els eurodiputats van criticar la celebració del mundial i el paper de la Federació Internacional de Futbol (FIFA), sobretot els grups parlamentaris de l'Esquerra, que van qualificar de "tragèdia" el fet que durant l'organització del torneig s'hagin mort prop de 6.500 treballadors, segons recullen diferents ONG.

stats