Internacional Europa 24/07/2023

Rússia acusa Ucraïna de diversos atacs amb drons a Moscou i a Crimea

El Kremlin qualifica de "terrorisme" l'atac a la capital russa que ha danyat un edifici residencial i un altre prop del ministeri de Defensa

ARA
3 min
Edifici danyat per drons a Moscou, aquest 24 de juliol del 2023.

BarcelonaRússia ha acusat Ucraïna de perpetrar un atac amb dos drons aquest dilluns al matí sobre Moscou, que hauria malmès dos edificis, un d'ells prop del ministeri de Defensa. Tot i que no s'han registrats danys personals, l'atac a un edifici tan a prop del centre del poder militar rus té un cert valor simbòlic, mentre que l'altre dron ha fet esclatar les finestres dels dos pisos superiors d'un edifici d'oficines en un altre districte de Moscou, segons Reuters. Poc després, mitjans russos informaven de la caiguda d'un suposat tercer dron sobre un cementiri també a la regió de Moscou.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al mateix temps, la nit de diumenge a dilluns s'havia registrat un altre atac amb disset drons a la península de Crimea, sota control rus des del 2014. El ministeri de Defensa assegura haver abatut la majoria dels aparells sobre Crimea amb els seus equips electrònics i les defenses aèries. N'han destruït catorze, però segons el governador pro-rus de Crimea, un dels aparells ha impactat contra un magatzem de munició. No és clar si l'impacte ha estat el resultat de l'atac directe del dron.

En el cas de l'atac a la capital russa, el ministeri diu que ha fet servir equips radioelectrònics per eliminar els drons ucraïnesos i que els ha obligat a estavellar-se, frustrant així el que ha anomenat com un "acte de terrorisme internacional". En els dos casos, Rússia acusa Ucraïna dels atacs i ha tancat temporalment les carreteres prop de les zones atacades. "Estava dormint i m'ha despertat una explosió, tot ha començat a tremolar", deia a Reuters la Polina, una noia que viu a prop de l'edifici residencial afectat a Moscou.

Tot i que Kíiv no sol comentar oficialment els atacs en territori rus, el vice primer ministre ucraïnès Mikhaïlo Fedorov sí que s'hi ha referit aquest dilluns: "Avui a la nit els drons han atacat la capital dels orcs i Crimea", ha dit, utilitzant un terme despectiu que alguns ucraïnesos utilitzen per referir-se als russos. "La guerra electrònica i la defensa aèria ja són menys capaços de defensar el cel dels ocupants", ha afegit. I un altre representant del programa de drons ucraïnès advertia que "passi el que passi, n'hi haurà més".

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no s'hi ha referit, però en el seu discurs de diumenge a la nit va avisar que hi hauria "represàlies als terroristes russos per Odessa", en referència a l'atac amb míssils que va afectar la catedral de la ciutat portuària, al centre històric declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. Aquest dilluns, de fet, l'alcalde d'Odessa assegurava que la Catedral ha quedat "estructuralment insegura" a causa de l'atac. A més, en la nit següent de diumenge a dilluns, Ucraïna denuncia que hi ha hagut un nou atac rus sobre Odessa, en aquest cas contra un magatzem de gra on haurien resultat ferits quatre treballadors.

Aquest dilluns, el Kremlin ha negat qualsevol responsabilitat en l'atac al centre històric d'Odessa de diumenge i n'ha responsabilitzat Ucraïna. Segons el ministeri de Defensa rus, la catedral hauria estat afectada per un míssil de defensa aèria ucraïnès.

Rússia denuncia un intent de passar explosius en un vaixell de cereals

L'últim atac amb drons contra Moscou es va produir el 4 de juliol, quan el govern rus va dir que havia frustrat l'enviament de cinc drons d'Ucraïna sobre Nou Moscou, el districte administratiu de la capital russa. Dies abans, el 21 de juny, n'hi havia hagut un altre, però el més sonat va ser al maig, quan dos drons van aconseguir arribar a prop del complex del Kremlin abans de ser interceptats.

Al mateix temps, Rússia ha afirmat aquest dilluns que dissabte va trobar restes d'explosius en un vaixell estranger que navegava de Turquia a Rostov del Don, al sud de Rússia, per recollir cereals, i per això se li havia negat el pas a través de l'estret de Kertx, entre el mar Negre i el d'Azov. "El 22 de juliol es van trobar rastres d'explosius, dinitrotoluè i tetril, a la bodega d'un vaixell de càrrega estranger" i "també es van identificar signes de manipulació externa dels elements estructurals de la nau", diu el comunicat del Servei Federal de Seguretat (FSB) rus. Segons les mateixes fonts, el vaixell interceptat havia canviat de nom i de tripulació aquest juliol al port turc de Tuzla i la nova, de 12 persones, estava totalment formada per ciutadans ucraïnesos. "Les circumstàncies esmentades indiquen que és possible que s'hagi fet servir un vaixell civil estranger per entregar explosius a Ucraïna", deia l'FSB.

stats