Rússia, desconcertada per l'avenç d'Ucraïna, evacua una segona regió

El governador de Kursk admet que Ucraïna controla 28 municipis de la regió

4 min
Dos oficials ucraïnesos reparen un vehicle a prop de la frontera, enmig de l'ofensiva de Kursk.

BarcelonaUcraïna continua avançant en territori rus, davant del desconcert de les tropes del Kremlin. Set dies després que l'exèrcit ucraïnès penetrés a Rússia per primer cop des de l'inici de la guerra amb un atac a la regió de Kursk, Moscou segueix lluitant per repel·lir la incursió. Kíiv assegura ara que ja controla 1.000 quilòmetres quadrats de la regió de Kursk. "Continua l'operació ofensiva a la regió de Kursk. Actualment, controlem uns 1.000 quilòmetres quadrats del territori de la Federació Russa", ha declarat el cap de les forces armades en un vídeo compartit per Zelenski.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha admès aquest dilluns el governador de Kursk, les tropes ucraïneses ja controlen 28 localitats d'aquesta entitat federada. "Actualment la situació a la regió és complexa. Ara com ara hi ha 28 localitats sota control de l'enemic, la profunditat de penetració al territori de la regió de Kursk és de 12 quilòmetres i l'amplada és de 40 quilòmetres", va admetre el mandatari a una televisió local.

La incursió ucraïnesa a Rússia

Kursk

RÚSSIA

Sudja

Sumi

UCRAÏNA

Khàrkiv

20 km

Regió de Kursk

Kíiv

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer del 2022

Territori controlat per Rússia

Kursk

RÚSSIA

Sudja

Sumi

UCRAÏNA

Khàrkiv

20 km

Kíiv

Territori ocupat per Rússia abans del 24/02/2022

Territori controlat per Rússia

Kursk

RÚSSIA

Sudja

Sumi

UCRAÏNA

Khàrkiv

20 km

Kíiv

Territori ocupat per Rússia abans del 24/02/2022

Territori controlat per Rússia

Portaveus del Kremlin han insistit en repetides ocasions que Rússia té la situació sota control, però el cert és que les seves tropes s'han vist atrapades pels atacs de Kíiv i han estat incapaces de fer retrocedir l'exèrcit ucraïnès a la regió de Kursk, tot i enviar-hi reforços. Diumenge Moscou va assegurar que havia estabilitzat el front de Kursk, però diversos analistes de guerra asseguren que encara s'hi detecten combats puntuals i que ara Ucraïna està ampliant la campanya militar cap a la zona de Belgorod.

Encara no està clar quin és l'abast d'aquesta operació ni quant de temps les tropes de Kíiv podran sostenir l'ofensiva. En declaracions a l'agència France-Presse, un alt càrrec de seguretat ucraïnès assegurava que l'objectiu de la incursió –en què podrien haver participat diverses de les millors brigades ucraïneses– era "desestabilitzar Rússia" i "desgastar les seves forces militars amb atacs lleugers i ràpids". Diversos analistes també creuen que Kíiv intenta forçar el desplaçament de les tropes russes que lluiten a Ucraïna: malgrat la sorprenent operació en territori rus, al front ucraïnès és Moscou qui està portant la iniciativa i qui ha aconseguit més guanys –tot i que no gaire significatius– en els últims mesos.

"Hem de fer fora l'enemic del nostre territori", ha dit aquest dilluns el president rus, Vladímir Putin, durant una reunió amb diversos alts càrrecs militars. Putin reitera que l'objectiu de Kíiv amb aquesta campanya inesperada és millorar la seva posició a l'hora de negociar algun possible alto el foc a Ucraïna.

La població civil ha estat la primera de patir els efectes de l'ofensiva. Després d'un "matí alarmant", Moscou, com va fer amb Kursk, ha evacuat dilluns al matí els civils de la regió de Belgorod, al sud, a causa d'"activitat enemiga a la frontera". "Estic segur que els nostres militars faran tot el possible per fer front a l'amenaça", ha dit el governador de la regió, Viatxeslav Gladkov, en un vídeo. I ha afegit: "Estem començant a traslladar la gent que viu al districte de Krasnaia Iaruga a llocs segurs".

També les autoritats del districte de Belovski, a la regió de Kursk, han instat els civils a traslladar-se a zones més segures. "La situació és molt tensa. Hi haurà autobusos per als que puguin arribar al punt de recollida al poble de Dolguie Budi, a l'Ajuntament o a l'assentament de Buxmeno, al districte d'Obianski", va advertir per Telegram el cap de l'administració del districte, que va demanar "a tots els habitants que abandonin el territori". Dissabte Moscou ja havia reubicat en "zones segures" més de 76.000 persones a la regió de Kursk, i ja són tres les regions frontereres que han activat l'estat d'emergència: Kursk, Briansk i Belgorod.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va trencar cinc dies de silenci dissabte quan va confirmar la penetració ucraïnesa a la regió russa de Kursk. "Ucraïna està demostrant que sap com restaurar la justícia i garanteix el tipus de pressió que cal: pressió sobre l'agressor", va sentenciar. Zelenski va justificar l'atac dient que Rússia havia llançat prop de 2.000 atacs transfronterers a la regió de Sumi des de Kursk aquest estiu i que això mereixia una actuació per part d'Ucraïna. L'endemà, la portaveu d'Exteriors russa, Maria Zakhàrova, va prometre que hi hauria una "resposta dura" a la incursió. Rússia ha desplegat des de l'inici de la incursió tancs, canons d'artilleria i unitats de drons a Kursk per pal·liar-ne els efectes, però la facilitat amb què s'estan produint els avenços en territori rus està posant en entredit l'acció militar russa a la frontera.

Atacs a la frontera

Diumenge a la nit, les defenses antiaèries de Moscou van destruir 18 drons ucraïnesos, 11 dels quals a la regió de Kursk. Segons informava el ministeri de Defensa rus, van abatre cinc drons més a Belgorod i dos a Vorónej, dues regions frontereres amb Ucraïna. Un altre dels objectius d'aquests atacs és, segons informen bloguers militars russos, encerclar la ciutat de Sudja, a la regió de Kursk, on es produeix l'encreuament de dos gasoductes importants per a Rússia.

Aquest estat d'alerta també s'ha percebut a Bielorússia, aliat de Moscou, que ha augmentat el nombre de tropes a la frontera, després d'acusar Ucraïna de violar el seu espai aeri amb drons.

L'ofensiva ucraïnesa sembla haver insuflat autoestima a Kíiv i moral als seus aliats, que de moment no han demanat a Zelenski que s'allunyi de territori rus. "Ucraïna té el dret a l'autodefensa consagrat en el dret internacional", va dir el ministeri d'Afers Exteriors d'Alemanya al diari Politico, i va afegir: "Això no es limita al seu propi territori". També els Estats Units van donar llum verda a atacar territori rus quan, dijous, el portaveu d'Exteriors va dir que donen suport a "l'esforç d'Ucraïna per defensar-se de l'agressió de Rússia". "La política que vam anunciar era permetre que Ucraïna respongués als atacs que venien de la frontera russa. I sí, hem vist atacs provinents de la zona on estan operant actualment", va afirmar.

En canvi, funcionaris russos creuen que l'ofensiva d'Ucraïna en territori sobirà rus podria ser una temptativa de mostrar als seus aliats occidentals que Kíiv encara pot dur a terme operacions militars importants, i de tenir més força a l'hora de negociar en unes eventuals converses d'alto el foc.

D'altra banda, la cancelleria de la Xina ha demanat dilluns a "totes les parts" del conflicte entre Rússia i Ucraïna que "refredin la situació". En un comunicat, instava els dos països a "evitar l'expansió del conflicte, prevenir una escalada militar i abstenir-se d'avivar el foc de la confrontació".

stats