Internacional Europa 16/12/2022

Rússia torna a llançar desenes de míssils a Ucraïna

Moscou ha disparat almenys 76 míssils a diverses ciutats del país i ha deixat Khàrkiv a les fosques

ARA
2 min
Un edifici destruït a Khàrkiv pels míssils disparats per Rússia aquest divendres.

BarcelonaKhàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, s'ha quedat a les fosques després de l'última onada d'atacs russos amb fins a 76 míssils i drons arreu del país. Com a mínim dues persones han mort en un atac contra un edifici residencial a Krivi Rih, al centre del país, i un tercer civil ha mort a la província de Kherson per un incendi causat per un coet rus en un bloc de pisos. En tot el país hi ha a més 15 ferits en els bombardejos. Els equips de l'operador Ukrenergo s'afanyen a reparar els danys, però encara no saben quan podran recuperar el subministrament elèctric a la ciutat, a l'extrem est del país, a només 40 quilòmetres de la fontera amb Rússia. En un comunicat l'empresa ha dit que la prioritat és recuperar la infraestructura crítica: hospitals, estacions de bombeig d'aigua, instal·lacions de calefacció i depuradores. A la capital, Kíiv, el metro s'ha hagut d'aturar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les alarmes han sonat des de la matinada i, segons ha explicat el comandant en cap ucraïnès, Valeri Zaluzhni, les defenses antiaèries han interceptat 60 dels 76 míssils llançats per Rússia, la majoria de creuer. Sobre la capital s'han disparat fins a 40 míssils, un dels atacs més greus des de l'inici de la invasió el 24 de febrer, i només 3 han superat les defenses ucraïneses.

Residents de Kíiv refugiant-se en una estació de metro.

A la capital, l'alcalde, Vitali Klitxkó, ha assenyalat que s'han produït explosions en diversos punts a la riba esquerra del riu Dniéper, que divideix la ciutat en dos.

Kirilo Timoixenko, cap adjunt de l'oficina del president ucraïnès, ha informat que s'han fet talls d'electricitat d'emergència a tot el país per poder reparar les instal·lacions afectades pels bombardejos. És el cas de Kíiv, on també hi ha problemes amb el subministrament d'aigua potable a tots els districtes, segons Klitxkó. L'operador ferroviari estatal ha indicat que diverses línies de ferrocarril s'han quedat sense subministrament elèctric.

Els atacs russos a la xarxa elèctrica d'Ucraïna, amb míssils i drons, es van intensificar a mitjans d'octubre. El 23 de novembre, la pitjor pluja de coets des de l'inici de la guerra va deixar pràcticament tot el país a les fosques, quan totes les centrals nuclears ucraïneses van deixar de funcionar, cosa que no passava des de feia quatre dècades. Aquesta estratègia de Moscou de deixar els ucraïnesos sense llum, aigua ni calefacció fa témer una nova onada de desplaçats i refugiats que fugen del fred.

D'altra banda, les autoritats prorusses de Lugansk, a l'est d'Ucraïna, han denunciat un atac ucraïnès a les localitats de Kadíivka (en rus, Stàkhanov) i Lantrativka, amb un balanç d'almenys onze morts i una vintena de ferits, segons els serveis d'emergència locals. Rússia va anunciar al juliol que havia "alliberat" Lugansk, una de les quatre províncies annexionades il·legalment a finals de setembre.

stats