Internacional Europa 05/05/2023

Com serà la coronació de Carles III i la reina consort Camil·la?

Tota la informació que has de tenir en compte si vols seguir la cerimònia aquest dissabte

6 min
28 April 2023, United Kingdom, London: A view during a service to mark the arrival of the Stone of Destiny to Westminster Abbey in London. The stone, an ancient symbol of Scotland's monarchy, will play a central role in the coronation of King Charles III

LondresGairebé vuit mesos des de la mort d'Elisabet II i després de 74 anys d'espera, Carles III serà coronat rei aquest dissabte a l'abadia de Westminster, al centre de Londres, juntament amb la seva dona, Camil·la. Carles III és el monarca més vell que s'instal·la al tron de les illes britàniques i, de retruc, de 14 països i reialmes més que, de moment, el mantenen com a cap d'estat. El que té lloc al llarg del cap de setmana és l'epíleg de l'era elisabetiana i el pròleg d'un nou temps, incert. Fonamental és el paper de comparsa de la immensa majoria dels mitjans de comunicació, amb la BBC al capdavant, que pretenen fer creure a tot el món que la britànica és i serà una monarquia eterna. A continuació, repassem les claus de la coronació: quan serà, quins són els moments més esperats, quin serà el paper de Camil·la, quines relíquies de la casa reial s'exhibiran i com serà el macroconcert de diumenge.

Quan serà la coronació del rei Carles III?

La cerimònia de la coronació del rei Carles III serà el dissabte 6 de maig al matí.

Cronograma de la cerimònia (hora catalana)

11.20 h

El rei Carles I la reina Camil·la es desplaçaran en la Carrossa del Jubileu de Diamant fins a l’abadia de Westminster. La processó del rei és la més petita de les dues del dia. La formen poc menys de 200 militars, l'escorta del sobirà del regiment de cavalleria de la casa reial. Trencant amb la tradició, Carles i Camil·la han preferit l'esmentada carrossa abans que no pas la més antiga i incòmoda Carrossa Daurada.

11.53 h

El rei i la reina arribaran a l’abadia de Westminster i entraran per la gran porta oest. Seuran a les cadires d’estat, a la dreta de la nau. Dues maces reials i l'espasa de l'estat, que simbolitzen l'autoritat reial, seran portades per parells davant del monarca. És probable que Carles III vesteixi uniforme.

14.00 h

El rei i la reina consort baixaran dels seus trons i entraran a la capella de Sant Eduard darrere de l'altar major. En aquest moment, Carles III es traurà la corona de Sant Eduard i es posarà la corona de l'estat imperial abans d'unir-se a la processó que sortirà de l'abadia mentre sona l'himne nacional. La processó de tornada des de l'abadia de Westminster fins al Palau de Buckingham seguirà la mateixa ruta d'1,9 quilòmetres que la primera, però serà molt més grandiosa. Prop de 4.000 militars hi participaran. En aquesta ocasió, els reis, ja coronats, es traslladaran en la Carrossa Daurada.

15.30 h

Des de la coronació d'Eduard VII, el 1902, s'ha convertit en costum que el nou monarca saludi la gernació al centre de The Mall des de la balconada del Palau de Buckingham. La reina Elisabet II, quan va ser coronada es va unir al seu marit, la seva mare, els seus fills i la seva germana, entre altres membres de la família reial, mentre miraven una desfilada aèria amb centenars d'avions el 1953. Amb aquesta tradició es donaren per enllestits els actes del dia.

La capa que el rei Carles III lluirà durant la cerimònia.

On tindrà lloc la coronació del rei d'Anglaterra i quin recorregut farà el monarca?

Trafalgar Square

Admiralty Arch

LONDRES

Whitehall

The Mall

Green Park

Big Ben

Saint James’s Park

riu Tàmesi

INICI

Palau de

Buckingham

FINAL

abadia de

Westminster

riu Tàmesi

Big Ben

Whitehall

Admiralty Arch

FINAL

abadia de

Westminster

The Mall

Saint James’ Park

LONDRES

INICI

Palau de

Buckingham

Green Park

riu Tàmesi

Big Ben

Whitehall

Admiralty Arch

FINAL

abadia de

Westminster

The Mall

Saint James’ Park

LONDRES

INICI

Palau de

Buckingham

Green Park

A les 06.00 h, hora local, s'obriran al públic les àrees al llarg de la ruta de la processó perquè la gernació –probablement molta menys que per al funeral d'Elisabet II– pugui gaudir de la pompa i la circumstància. L'avinguda de The Mall, entre el Palau de Buckingham i Trafalgar Square, i la de Whitehall, entre la mateixa plaça i l'abadia, al davant de les Cases del Parlament, són els punts en què s'espera una gran concentració de devots de la Corona. Tant a Saint James Park com a Green Park hi ha pantalles gegants de televisió per seguir la cerimònia. També s'hi han instal·lat altaveus per poder escoltar les diferents composicions musicals de la celebració.

A quins mitjans puc seguir en directe la coronació del rei Carles III?

A l'ARA seguirem en directe la cerimònia de coronació del rei Carles III d'Anglaterra amb els comentaris de la secció d'Internacional. Començarem la cobertura divendres a la tarda, quan els convidats comencin a arribar a Londres, i la reprendrem dissabte a les 9 del matí per seguir minut a minut tot el que passi el mateix dia de la coronació.

A l'esquerra, la capa que lluirà la reina consort Camil·la per a la cerimònia. A la dreta, la del rei Carles III.

Serà també coronada Camil·la?

La reina Camil·la

Després de l'acte de vassallatge al rei, la reina Camil·la serà ungida, coronada i entronitzada en una cerimònia molt més senzilla i en la qual no haurà de prestar jurament. Farà servir la corona de la reina Maria, feta originalment per a la seva coronació (1911) al costat de Jordi V. Amb tot, s'ha modificat per eliminar alguns dels arcs i restablir-los amb els diamants Cullinan III, IV i V. Al mateix temps, i per evitar polèmiques, també s'ha eliminat el diamant Kuh-i-Noor, de 105,6 quirats i de forma ovalada, que reclamen diferents països de l'antic imperi britànic. Fins al mateix moment de la seva coronació, el títol oficial de Camil·la serà el de reina consort. Un cop sigui coronada, deixarà de ser consort per ser anomenada simplement Camil·la, reina. 

Com serà la cerimònia?

Les cadires de la cerimònia

Els tres tipus de cadires que hi ha, la seva funció i la ubicació dins l’abadia

Abadia de

Westminster

Cadires d’estat

Jurament i entrega

de la Bíblia

Cadira de

Sant Eduard

Ungiment i

coronació del rei

paviment Cosmati

Trons per al rei

i la reina

Les cadires de la cerimònia

Els tres tipus de cadires que hi ha, la seva funció

i la ubicació dins l’abadia

Abadia de

Westminster

Cadires d’estat

Jurament i entrega

de la Bíblia

Cadira de

Sant Eduard

Ungiment i

coronació del rei

paviment Cosmati

Trons per al rei

i la reina

Les cadires de la cerimònia

Els tres tipus de cadires que hi ha, la seva

funció i la ubicació dins l’abadia

Abadia de

Westminster

Cadires d’estat

Jurament i entrega

de la Bíblia

Cadira de

Sant Eduard

Ungiment i

coronació del rei

paviment Cosmati

Trons per al rei

i la reina

La cerimònia pròpiament dita té lloc a l'anomenat Teatre de la Coronació, on Carles III i Camil·la seran coronats. Els reis entraran per la gran porta oest i desfilaran a través de la nau central i el cor fins a arribar a les cadires d'estat. La cerimònia començarà a les 11.00 h, hora local, i estarà marcada amb música seleccionada pel rei, i noves 12 peces de recent composició, inclosa una d'Andrew Lloyd Webber, i també música ortodoxa grega en memòria del pare del rei, el príncep Felip. El net del rei, el príncep Jordi, el segon en la línia de successió, estarà entre els patges. Alguns dels participants en la processó a l'abadia portaran la insígnia davant del rei i la majoria de relíquies i altres objectes fins a l'altar, on seran dipositats fins que es necessitin a la cerimònia. A la part final del servei el rei i la reina prendran la sagrada comunió. El rei i la reina consort baixaran dels trons i entraran a la capella de Sant Eduard, darrere de l'altar major; en aquest instant Carles retirarà la corona de Sant Eduard i es posarà la de l'estat imperial abans d'unir-se a la processó que sortirà de l'abadia mentre sona el God save the king.

Els tres moments clau de la cerimònia
  • Jurament

    Justin Welby, l'arquebisbe de Canterbury, lliurarà el jurament al rei. Abans, però, Welby reconeixerà les múltiples religions observades al Regne Unit i afirmarà que l'Església d'Anglaterra "intentarà fomentar un entorn en què les persones de totes les religions puguin viure lliurement". Aleshores, administrarà el jurament de la coronació, un requisit legal. També demanarà a Carles III que confirmi que mantindrà la llei i l'Església d'Anglaterra durant el seu regnat, i el rei posarà la mà sobre el Sant Evangeli i es comprometrà a "completar i complir" aquestes promeses. El rei també prestarà un segon jurament –el Jurament de la Declaració d'Adhesió– en què afirmarà que és un "protestant fidel". Finalment, posarà la mà dreta sobre la Bíblia, que besarà. I després signarà el jurament.

  • Ungiment

    Es retirarà la túnica cerimonial, i el rei s'asseurà a l'anomenada cadira de la coronació, on serà ungit, posant èmfasi en l'estatus espiritual del sobirà, que també és el cap de l'Església d'Anglaterra. L'arquebisbe de Canterbury abocarà oli sagrat de l'ampul·la –un matràs d'or– a la cullera de la coronació abans d'ungir el rei fent-li una creu al cap, el pit i les mans. La cadira de la coronació es va fer per ordre del rei Eduard I d'Anglaterra (1239-1307) per encabir la Pedra del Destí, originària de prop de Scone a Escòcia. La Pedra del Destí, un antic símbol de la monarquia escocesa, va ser retornada a Escòcia el 1996, però ha estat traslladada de nou a Londres per utilitzar-la en aquest servei. Durant la coronació, la cadira, de roure, es col·loca al centre de l'històric terra de mosaic medieval conegut com el Paviment de Cosmati, o Teatre de la Coronació, davant i de cara a l'altar major, per emfatitzar el caràcter religiós de la cerimònia. L'ungiment del rei no es podrà veure, perquè s'ha fet una mena de pantalla de brodats fins per evitar el que es considera el moment més sagrat de tota la cerimònia.

  • Coronació

    L'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, portarà la corona de Sant Eduard de l'altar i coronarà el rei, que en aquest moment estarà assegut a la cadira de la coronació subjectant els dos ceptres. La corona només s'utilitza en el moment de la coronació i Carles III no la tornarà a lluir mai més. Va ser creada per a la coronació de Carles II el 1661. És un dels símbols més antics de la monarquia britànica. Es va fer per reemplaçar una corona medieval anterior que es va fondre després de l'execució del rei Carles I, durant la Guerra Civil anglesa (1649). Una vegada coronat, el rei serà escortat des de la cadira de la coronació fins al tron, on seurà i prendrà així possessió simbòlica del seu regne. La part final de l'acte suposarà l'entronització del rei. Tradicionalment, una successió de royals i altres pars li haurien rendit homenatge agenollant-se davant seu, jurant-li lleialtat i besant-li la mà dreta. No obstant això, el príncep Guillem serà l'únic duc reial que ho farà. En aquest moment, i trencant amb la convenció, l'arquebisbe de Canterbury convidarà els espectadors a jurar fidelitat al rei en el que es pot qualificar sense exageració d'a acte de vassallatge.

Les carrosses reials

La Carrossa del Jubileu de Diamants és una de les carrosses que faran servir el rei i la reina.

Carles III i Camil·la faran servir dues carrosses durant la jornada. La Carrossa del Jubileu de Diamant, construïda a Austràlia el 2012 per al jubileu de diamants d'Elisabet II, i la Carrossa Daurada, construïda el 1762 i utilitzada en cada coronació des del 1831.

Carrossa Daurada

Carrossa del Jubileu de Diamant

Es va utilitzar a la processó de la coronació d’Elisabet II

S’utilitzarà a la processó de la coronació de Carles III

Construïda a Austràlia per a la reina Elisabet II per commemorar el 60è aniversari

del seu regnat el 2012, es va utilitzar per primera vegada el 2014

Fusta amb una fina

capa de fulla d'or

Corona daurada tallada

en roure de l’‘HMS Victory’

Calefacció

Querubins al sostre, representant

Anglaterra, Escòcia i Irlanda

Aire condicionat

Fanals

Cada roda té una

figura gegant d’un tritó

3 tones

de pes

4 tones

de pes

Finestres elèctriques

Interior folrat

i entapissat

amb vellut i setí

Passamans fets a partir

del iot reial ‘Britannia’

Suspensió hidràulica

Suspesa sobre

corretges de cuir

Panells pintats amb

déus i deeses romans

8,8 metres de longitud

5,5 metres de longitud

Carrossa Daurada

Es va utilitzar a la processó de la coronació d’Elisabet II

Fusta amb una fina

capa de fulla d'or

Querubins al sostre, representant

Anglaterra, Escòcia i Irlanda

Cada roda té una

figura gegant d’un tritó

4 tones

de pes

Interior folrat

i entapissat

amb vellut i setí

Suspesa sobre

corretges de cuir

Panells pintats amb

déus i deeses romans

8,8 metres de longitud

Carrossa del Jubileu de Diamant

S’utilitzarà a la processó de la coronació de Carles III

Construïda a Austràlia per a la reina Elisabet II per commemorar el 60è aniversari

del seu regnat el 2012, es va utilitzar per primera vegada el 2014

Corona daurada tallada

en roure de l’‘HMS Victory’

Calefacció

Aire condicionat

Fanals

3 tones

de pes

Finestres elèctr.

Passamans fets a partir

del iot reial ‘Britannia’

Suspensió hidràulica

5,5 metres de longitud

Infografia sobre les carrosses

disponible a la versió per escriptori

Infografia sobre les carrosses

disponible a la versió per escriptori

Les relíquies de la casa reial

La corona de Sant Eduard.

La corona de Sant Eduard es va fabricar el 1661. Pesa aproximadament 2,5 quilos i Carles III només la durà en el moment de ser coronat. Té un marc d'or massís i està decorada amb uns 400 robins, ametistes, safirs, granats i topazis.

La corona de la reina Maria.
Una imatge de la corona imperial de l'estat.

La corona de la reina Maria ha sigut adaptada per a Camil·la. S'han desmuntat quatre dels arcs originals, del 1911, i també s'han substituït algunes de les pedres precioses. Per la seva banda, la corona imperial de l'estat, a la dreta, data de 1937, té 2.868 diamants i 17 safirs.

El ceptre del sobirà amb creu i la corona de la coronació.
El ceptre de la reina consort amb la creu i l'orbe.

El ceptre ha estat alterat diverses vegades des que es va fabricar per a Carles II. L'any 1830 es van traslladar alguns esmaltats complexos del centre a la base, probablement per permetre que la petita reina Victòria el subjectés amb més comoditat. Llavors, el 1910, Jordi V hi va afegir el diamant Cullinan I, de 530,2 quirats, el diamant blanc sense màcula més gran del món, per substituir l'original. Un orbe petit el remata amb una creu a sobre. Igual que l'orbe, el ceptre es reunirà amb Carles III només una vegada després de la seva coronació: a la seva mort. Els dos símbols de la reialesa, juntament amb la corona imperial de l'estat (que es veu amb freqüència) es col·loquen al taüt del monarca en el funeral. Es van veure per darrera vegada al damunt del taüt d'Elisabet II el setembre passat. L'orbe simbolitza el món cristià. Es va fer amb or al segle XVII i es divideix en tres seccions amb bandes de joies, per a cadascun dels tres continents coneguts a l'època medieval. Es col·loca a la mà dreta del monarca, ja que està revestit amb els símbols de la sobirania, i posteriorment es col·loca a l'altar abans del moment de la coronació.

L'orbe, el ceptre i la corona de Sant Eduard al damunt del fèretre de la reina Elisabet II.
La cullera de la coronació i l'ampul·la.

L'ampul·la o matràs i la cullera de la coronació, a la dreta, s'utilitzen per a l'ungiment, la part més sagrada de la cerimònia. L'ampul·la és d'or, es va fer el 1661 i fa 20,7 centímetres d'alçada; la cullera en fa 26,7, i està feta de plata i perles. A l'ampul·la hi haurà l'oli consagrat, obtingut d'olives d'oliveres de la muntanya de les Oliveres, a Terra Santa.

Convidats confirmats de la coronació (i grans absents)

Famíiles reials, representants de governs d'arreu, familiars dels 'Royals'... La coronació de Carles III reunirà a Londres la flor i nata de les elits mundials. També, però, hi ha absències destacades. Moltes persones no hi han sigut convidades i segur que no li perdonaran mai al rei aquesta baixada de rang. Aquests són els convidats a la coronació de Carles III: qui hi anirà i qui no?

El concert a Windsor: data, artistes i altres detalls

Diumenge, 7 de maig, al vespre, el castell de Windsor acollirà un gran concert en honor del rei Carles III d'Anglaterra. Però a diferència del que va passar amb la reina Elisabet II, al seu fill li ha costat molt trobar artistes que vulguin actuar per amenitzar-li la coronació. Finalment, sortiran a l'escenari noms com Katy Perry i el pianista Lang Lang. Aquí t'expliquem quins són els artistes que han dit no (i els que han dit ) a actuar a la coronació de Carles III.

stats