Internacional

Els socialistes portuguesos escullen el nou líder amb un gir a l'esquerra

Pedro Nuno Santos serà el candidat el 10 de març després de la dimissió per sorpresa del primer ministre António Costa

ARA
2 min
Nuno Santos avui a Lisboa

BarcelonaEl Partit Socialista (PS) de Portugal ja té nou líder, després de la dimissió per sorpresa del primer ministre António Costa al novembre per una investigació per corrupció. L'elegit a les primàries d'aquest divendres i dissabte és Pedro Nuno Santos, de 46 anys, exministre d'Infraestructures i Habitatge, que ha guanyat les eleccions internes –en què només podia participar la militància– per un 62% dels vots. És la cara visible de l'ala més a l'esquerra dels socialistes. Costa continuarà com a primer ministre fins a les eleccions legislatives del 10 de març, precipitades per la seva dimissió, quan Nuno Santos haurà de revalidar la victòria dels socialistes a les urnes del 2022.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de reunir-se amb Costa, Nuno Santos ha promès que "hi ha una continuïtat, no una ruptura, però també hi haurà canvi i innovació en com ens organitzem i com intervenim políticament". El primer ministre en funcions ha dit: "No soc aquí per fer ombra a ningú".

El PS governa Portugal amb majoria absoluta, però els sondejos apunten que serà difícil repetir-la. El 2022 les enquestes no van preveure la majoria absoluta dels socialistes. La por a l'entrada al govern de la ultradreta de Chega, en coalició amb el Partit Socialdemòcrata (que és el nom de la centredreta a Portugal), va ser un dels factors que va aglutinar el vot pels socialistes. A més, van aconseguir culpabilitzar els seus socis parlamentaris del govern de la gerigonça, el Partit Comunista i el Bloc d'Esquerra, de la crisi que havia dut a la convocatòria de les eleccions.

A principis de gener els socialistes faran el congrés que proclamarà l'elecció del candidat, però les primàries d'aquest cap de setmana ja han aclarit que el duel entre aspirants al càrrec de primer ministre serà un assumpte entre Luis Montenegro, líder del PSD, i Pedro Nuno Santos.

stats