Portugal

Dimiteix el primer ministre de Portugal, investigat per corrupció

António Costa assegura que no ha comès cap delicte però plega per les sospites contra ell en negocis energètics

4 min
El primer ministre de Portugal, António Costa, anuncia la seva dimissió.

BarcelonaEl primer ministre de Portugal, António Costa, ha dimitit aquest dimarts enmig d'una investigació per possible prevaricació, corrupció activa i passiva, i tràfic d'influències d'ell i altres membres del seu govern en la concessió de projectes d'explotació de liti i de producció d'hidrogen verd. En una intervenció televisada, Costa ha assegurat que no ha comès cap delicte, però ha considerat que "la dignitat de les funcions de primer ministre no és compatible amb la sospita de qualsevol acte criminal". "En aquestes circumstàncies, òbviament, he presentat la meva dimissió al president de la República", ha afirmat el polític socialista. "Vull dir, amb tota sinceritat, que no em pesa en la consciència la pràctica de qualsevol acte il·lícit o ni tan sols censurable", ha insistit, i ha afegit que confia en la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dimissió, que el president Marcelo Rebelo de Sousa ja ha acceptat, arriba hores després que la Fiscalia portuguesa informés que s'està investigant el mateix Costa i diversos membres del seu gabinet en un cas de suposada corrupció en projectes d'exploració de liti a Montalegre, al nord de Portugal. Al matí la policia ha escorcollat la residència oficial de Costa i les seus dels ministeris d'Infraestructures i d'Ambient, entre una quarantena de llocs més.

Poques hores després, en un comunicat, la Fiscalia ha precisat que durant les investigacions a membres de l'executiu i empresaris relacionats amb negocis de transició energètica, alguns dels investigats havien fet referència "al nom i l'autoritat del primer ministre i a la seva intervenció per desbloquejar procediments en aquest context". "Aquestes al·legacions seran analitzades de forma autònoma en l'àmbit de la investigació instaurada al Tribunal Suprem", ha afegit el ministeri públic. La publicació d'aquesta nota ha desencadenat el terratrèmol polític.

Retirat de la política

Després que Costa s'hi hagi reunit personalment, el president de la República ha convocat els líders dels partits amb representació parlamentària per a aquest dimecres, mentre que dijous es reunirà amb el Consell d'Estat. El mateix dijous Rebelo de Sousa es dirigirà a la nació per detallar els següents passos, ja que ell és qui té el poder de dissoldre l'Assemblea i convocar eleccions, tot i que encara no se sap si optarà per aquesta sortida o si intentarà mantenir l'executiu amb un altre primer ministre del Partit Socialista.

Portugal ja va celebrar eleccions anticipades el gener de l'any passat, després que els socis d'esquerres donessin l'esquena a Costa i rebutgessin la seva proposta de pressupostos. Però el líder socialista, que ostenta el càrrec de primer ministre des del 2015, va aconseguir una inesperada revalidació i va guanyar per majoria absoluta, deixant enrere una legislatura de govern en solitari i en minoria. La superioritat numèrica, però, no li ha aportat l'estabilitat desitjada, i Costa ha hagut de fer front a la dimissió de diversos alts càrrecs, inclòs el secretari d'estat de Defensa, Marco Capitão Ferreira, imputat el juliol passat per corrupció.

Ara, però, António Costa dona per acabat, almenys de moment, el seu pas per la política, i ha assegurat que no es presentarà a les pròximes eleccions per respecte al procés judicial: "Com tots sabem, els procediments penals poques vegades són ràpids".

Transició energètica

La policia ha registrat aquest dimarts al matí diversos espais utilitzats pel cap de gabinet del primer ministre, Vítor Escária, que ha estat detingut, segons informen mitjans locals. La Fiscalia també ha emès ordres de detenció contra Diogo Lacerda Machado, un advocat i empresari pròxim a Costa; l'alcalde de Sines, el socialista Nuno Mascarenhas, i dos executius de l'empresa Start Campus, que té un projecte per a la construcció d'un centre de dades en aquesta localitat del sud de Lisboa. Entre els investigats també hi ha el ministre d'Infraestructures, João Galamba, i el president del consell d'administració de l'Agència Portuguesa de Medi Ambient.

Al centre de la investigació hi ha les concessions d'explotació dels jaciments de liti a Montalegre, al nord del país, a tocar de la frontera gallega. Els escorcolls i detencions d'aquest dimarts s'han fet després que el mes passat l'Agència Portuguesa de Medi Ambient donés llum verda a l'exploració de la mina per part de l'empresa Lusorecursos, en un procés en què la Fiscalia creu que hi va haver tracte de favor. En aquesta mina, Lusorecursos té un dels projectes europeus més grans d'extracció de liti, un element crucial per a la transició energètica. L'empresa va obtenir la concessió del jaciment el 2019, però la posada en marxa del projecte depenia de la recent aprovació de la declaració d'impacte ambiental, que es va retardar per les nombroses al·legacions sobre l'impacte ambiental i social del projecte.

Portugal té més de 60.000 tones de reserves de liti conegudes, per la qual cosa s'ha situat en el punt de mira dels esforços de la Unió Europea per reduir la dependència de les importacions per a la fabricació de bateries.

A més, la Fiscalia també investiga un megaprojecte de creació d'un consorci nacional per a la producció d'hidrogen verd a Sines, amb una inversió prevista de més de 1.500 milions d'euros, i un altre per a la construcció d'un centre de dades, també a la mateixa localitat. Segons Público, les sospites sobre aquests negocis ja van sortir a la llum a principis del 2021, quan el president del Tribunal Suprem va validar unes escoltes telefòniques en què es van gravar diverses converses entre António Costa i el llavors ministre de Medi Ambient, João Pedro Matos Fernandes, que tenia les comunicacions intervingudes.

stats