Grècia
Internacional Europa 25/09/2023

Stefanos Kasselakis, l'exassessor de Goldman Sachs que liderarà Syriza

Emprenedor i inversor navilier que ha crescut als Estats Units, el seu perfil és poc habitual en una formació d'esquerres com Syriza

3 min
Stefanos Kasselakis, el nou líder de Syriza.

AtenesStefanos Kasselakis encara és un desconegut per a la ciutadania grega, però sobre seu recau, des d'aquest diumenge, la responsabilitat de fer reflotar l'esquerra política a Grècia. Passaven les dotze del migdia i Kasselakis, un dels candidats a prendre el relleu a Alexis Tsipras a la coalició d'esquerra Syriza-Aliança Progressista, arribava al centre cultural de Nea Smyrni amb un somriure d'orella a orella. Encara no sabia que seria el guanyador de les primàries, però ho podia intuir: a la primera ronda va arrasar amb la candidata fins aquell moment preferida, Efi Ahtsioglou, mà dreta de Tsipras i exministra de Treball durant el seu govern. Kasselakis va passar-li per sobre a Ahtsioglou amb el 56,7% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Autodesignat com “la veu de la societat”, no vol que se'l descrigui com “un fenomen”. El nou líder de Syriza ha promès que treballarà "durament" i no trairà la ciutadania grega. En el seu discurs quan acabava de ser nomenat també va tenir unes paraules per als afectats de les recents inundacions a Tessàlia i va anunciar que el seu primer viatge com a president de Syriza serà a Xipre. Per la seva banda, Ahtsioglou va felicitar el guanyador, li va desitjar sort en aquesta nova etapa i va destacar la necessitat d'organitzar una “oposició militant i donar esperança a totes aquelles persones que es mereixen una cosa millor”.

Kasselakis va presentar la seva candidatura tan sols dues setmanes abans de la primera ronda. Fill d'un armador en decadència, va marxar a viure als Estats Units quan tenia 14 anys. Allà va estudiar economia i relacions internacionals. Exanalista de Goldman Sachs, a la pàgina web de Syriza se'l presenta com a "emprenedor i inversor navilier fet a si mateix i director executiu de l'empresa propietària d'embarcacions Swiftbulk".

Definitivament, Kasselakis, que també va treballar per a la campanya del 2008 de Joe Biden, és un perfil poc habitual en una formació d'esquerres com Syriza. Durant la campanya ha assegurat per activa i per passiva que està disposat a "fer renéixer" la societat grega i que és la persona idònia per combatre el totpoderós Kyriakos Mitsotakis, actual primer ministre. No obstant això, s'ha negat a debatre públicament les seves propostes amb Ahtsioglou, que entre la primera i la segona ronda li va demanar un cara a cara. El programa de Kasselakis inclou la defensa dels béns públics, la laïcitat del país, la fi del servei militar obligatori i el matrimoni homosexual –encara no vigent al país hel·lè–, entre d'altres. Ell mateix està casat amb un estatunidenc.

Una setmana de dards enverinats

La setmana entre la primera i la segona ronda no ha estat fàcil per a Sryiza. Els dards enverinats entre Kasselakis i Ahtsioglou, les notícies falses, la polarització i la guerra bruta han estat els protagonistes de la crònica política i han ocupat les portades de la premsa grega. A mitjans de setmana, fins i tot va fer falta la intervenció dels dos secretaris generals del partit, Rania Svigou i Giorgos Vasiliadis, que, farts dels comentaris dels candidats amb segones intencions, van haver de demanar unitat i van haver de recordar que "el veritable oponent és Nova Democràcia i Mitsotakis".

"El comportament d'Ahtsioglou m'ha decebut aquesta setmana, no ho entenc", deia diumenge al migdia Efi Salordou, una professora de 58 anys que havia votat Kasselakis. "Kasselakis unificarà els votants de Syriza. M'agrada perquè escolta la gent i escolta els nostres problemes. És una persona propera i no ho podrà fer tot, però segur que farà moltes coses". Entre els votants de Kasselakis sembla no importar el fet que s'hagi instal·lat a Grècia tan sols fa unes setmanes. L'Eleona i la Clodiana, de 40 i 43 anys, dues germanes albaneses que fa divuit anys que viuen a Atenes, asseguren que "Kasselakis és un dels nostres" i que, a més, "parla de forma directa". El fenomen és total i costa trobar votants d'Ahtsioglou. Vera Vithouka, de 24 anys, també destaca "la capacitat que té d'arribar a la gent i la capacitat d'unificació" del ja president de Syriza.

Una nova etapa i necessitat de reformes

Després de la derrota electoral de les passades eleccions, Syriza, envoltada d'incertesa política i identitària, es va veure en la necessitat d'iniciar una reforma radical, tant pel que fa a la seva estructura interna com a la seva proposta política. En aquestes últimes eleccions, la negligència política i la desafecció dels votants d'esquerres van donar la majoria absoluta als conservadors de Nova Democràcia. El 29 de juny, Alexis Tsipras feia un pas al costat, presentava la seva renúncia i feia una crida a renovar-ho tot. Es posava punt final a una etapa històrica.

Ara, amb Kasselakis al capdavant, s'haurà de veure si la formació articula una proposta política serena i, a llarg termini, treballa per la cohesió i la unitat, entoma el lideratge de les esquerres europees, tal com va fer fa una dècada, i recupera el terreny polític perdut. La primera batalla queda a prop: el pròxim 8 d'octubre hi ha eleccions municipals a Grècia. Kasselakis ja té feina.

stats