Internacional Europa 20/11/2023

La UE es baralla per l'enviament d'un milió de projectils a Ucraïna

Els Vint-i-set i Brussel·les s'intercanvien retrets per no assolir la xifra de munició que volien enviar a Kíiv

3 min
Volodímir Zelenski amb Josep Borrell, aquest matí a Kíiv.

Brussel·lesMés enllà dels polèmics tancs Leopard o els caces militars F-16, Brussel·les fa temps que insisteix en la necessitat de proporcionar un armament menys pesant però tant o més necessari per a les tropes ucraïneses: munició. El mateix cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha xifrat en més d'una ocasió que Ucraïna necessita 1.000 projectils al dia si vol fer front a les ofensives russes i recuperar terreny al règim de Vladímir Putin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, la Unió Europea va acordar diferents mesures per entregar abans del pròxim mes de març un milió de projectils i, amb la previsió que serà una guerra de desgast, potenciar la capacitat de producció d'armament del bloc europeu a llarg termini per poder mantenir la quantitat de suport militar que entrega a Kíiv tant de temps com faci falta. Ara bé, ¿el bloc comunitari està complint amb les seves promeses a Volodímir Zelenski en aquesta matèria?

Aquesta setmana el mateix Borrell ha admès, en diferents declaracions als mitjans, que la Unió Europea "potser" no haurà subministrat en un any (el termini que s'havia imposat el març passat) el milió de bales i míssils que s'havia compromès. Segons el dirigent català, però, la Comissió Europea ja ha complert amb el que havia de fer i ha desplegat les mesures que van acordar. El següent pas està a les mans dels Vint-i-set. "La indústria ja té la capacitat de produir un milió de projectils a l'any, però això no vol dir que els tinguem al març. Correspon als estats membres fer aquests encàrrecs a la seva indústria perquè es produeixin", va assenyalar Borrell en una roda de premsa dimarts passat. El ball de xifres, però, és evident: Volodímir Zelenski reitera que els seus homes necessiten una quantitat molt més elevada que els 1.000 projectils al dia que diu Borrell.

En la mateixa línia, el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, va tocar el crostó als Vint-i-set i a les empreses armamentistes que fabriquen a la Unió Europea i els va insistir que prioritzin l'exèrcit ucraïnès. A hores d'ara, va assenyalar el dirigent comunitari, el 40% del que es produeix al grup europeu s'exporta a altres països en comptes d'Ucraïna. De fet, segons Breton, la mesura de la Comissió Europea que compta amb 500 milions d'euros de pressupost i que pretén crear "economia de guerra" a la Unió Europea ja ha contribuït en gran part a augmentar la capacitat industrial armamentista entre "un 20% i un 30%".

Ara bé, alguns estats membres contradiuen Brussel·les i asseguren que el problema no és que les companyies armamentistes europees no enviïn tot l'equipament militar del qual disposen i produeixen a Ucraïna, sinó que es tracta d'una qüestió de manca de volum industrial. És a dir, encara que ho destinessin tot a les tropes ucraïneses, no assolirien el milió de bales abans d'aquest març.

Pistorius dona per fet que la UE no arriba al milió de bales

L'estat que s'ha mostrat més contundent contra les crítiques de Borrell i Breton als Vint-i-set és Alemanya, que és precisament el país de la UE que ha enviat més armament a Ucraïna amb diferència. A l'entrada del Consell de la UE sobre defensa d'aquest dimarts, el ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, va assenyalar que l'objectiu que es va marcar el bloc europeu no era "realista" i que alguns dirigents estatals "ja ho advertien". "És molt fàcil decidir-ho, i els diners hi són, però la producció també s'ha de fer realitat. Desafortunadament, aquelles veus ara tenen raó", va dir Pistorius.

En tot cas, tant dirigents estatals com comunitaris coincideixen en destacar la quantitat substancial de munició que s'ha subministrat a l'exèrcit ucraïnès. La Comissió Europea ha assegurat que tots els Vint-i-set, amb cofinançament comunitari, ja han entregat des del març passat fins ara uns 300.000 projectils a Kíiv que procedien de les existències que tenien acumulades o que tenien previst vendre a altres països però han reorientat a Ucraïna.

A més, la UE ha encarregat a través de l'Agència Europea de Defensa i d'agrupacions de països, com les que lideren Alemanya, Dinamarca, els Països Baixos i Estònia, 180.000 projectils més que aniran arribant a les tropes ucraïneses a principis de l'any que ve. També aquesta setmana els ministres de Defensa europeus van fer balanç de la missió de formació de soldats ucraïnesos del bloc, que ja n'ha entrenat 30.000 i preveu sumar-ne uns 10.000 més. Ara bé, tot apunta que, tal com avança Pistorius, "no s'arribarà a entregar" la xifra simbòlica del milió de bales de la UE a Ucraïna abans del març.

stats