Unió Europea
Internacional Europa 18/04/2023

La Unió Europea farà pagar els avions i els vaixells per tot el CO2 que emeten

Brussel·les elimina els drets gratuïts d'emissions de CO2 i imposa aranzels a les importacions d'acer

2 min
Barra d'acer es refreda en la línia de producció Acer Group Corporation.

Brussel·lesNou pas endavant de la Unió Europea per assolir l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle un 55% el 2030 (en comparació amb els nivells del 1990). El Parlament Europeu ha donat el vistiplau definitiu, amb una àmplia majoria, a la nova llei que farà pagar per totes les seves emissions als vaixells pesants, que fins ara no ho feien, i els avions, que fins ara només pagaven el 30% de les seves emissions. La normativa acaba amb l'expedició de drets d'emissió gratuïts d'algunes empreses i s'aplicarà des del 2026 fins al 2034. En el cas de l'aviació, s'eliminaran gradualment la gratuïtat dels gasos contaminants que emet fins al 2026 i es fomentarà que s'utilitzin combustibles sostenibles.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També han donat suport la creació d'un nou règim de comerç de drets d'emissions dedicat al combustible per al transport per carrereta i per a la construcció. "La votació d'avui és crucial per l'acció climàtica i pel Pacte Verd Europeu. Estem més a prop que mai de finalitzar els objectius de reducció d'emissions de la Unió Europea i caminem fermament en el camí cap a un futur més verd", ha celebrat el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

Aranzels per evitar desavantatge competitiu

El Parlament Europeu també ha donat llum verda a l'aplicació d'aranzels a la importació de productes com el ferro, l'acer, el ciment, l'alumini, els fertilitzants, l'electricitat o l'hidrogen. El preu d'aquest impost serà la diferència entre el que hauria de pagar una empresa de la Unió Europea per les emissions que ha alliberat en la fabricació del producte i les que s'ha estalviat la companyia estrangera elaborant-ho en un país tercer on els requisits mediambientals són molt menys estrictes que al bloc comunitari.

Així, la mesura pretén que les companyies europees que hagin de pagar per les emissions de diòxid de carboni no juguin amb desavantatge competitiu davant dels seus rivals estrangers. A més, vol estendre la lluita contra el canvi climàtic a tots els estats que tenen tractes comercials amb la Unió Europea i incentivar que les empreses d'arreu també mirin de contaminar el mínim possible. Aquest paquet de mesures només falta que sigui ratificat pel Consell Europeu, que ja va acordar les diferents iniciatives amb l'Eurocambra i la Comissió Europea. Aleshores, es publicarà al Diari Oficial de la Unió Europea i entrarà en vigor al cap de vint dies.

stats