Internacional Europa 13/12/2022

La UE rebaixa el càstig financer a Orbán a canvi que aixequi el veto a l'ajuda a Ucraïna

Els socis bloquegen per primer cop a la història 6.300 milions dels fons de cohesió per vulneració de l'estat de dret

2 min
El primer ministre d'Hongria, Viktor ORbán.

Brussel·lesPer primera vegada a la història els països de la UE suspendran una part important dels fons estructurals que corresponen a un país. El 55% dels 13.300 milions que s'havien assignat a Hongria han quedat bloquejats com a càstig per vulnerar l'estat de dret. Però el govern ultraconservador i pro-rus de Viktor Orbán ha pogut suavitzar la multa, gràcies al veto que durant els últims mesos ha imposat a l'ajuda a Ucraïna: finalment seran 6.300 milions els fons congelats, a canvi del sí de Budapest a l'enviament de 18.000 milions en ajudes urgents per a Kíiv i a l'impost mínim del 15% a les multinacionals, dues decisions que requerien la unanimitat dels Vint-i-set.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea proposava en el seu últim informe retenir 7.500 milions d'euros a Budapest dels fons regionals, però els estats membres han decidit reduir de manera definitiva aquesta quantitat a 6.300 milions. Els socis comunitaris consideren que les reformes que fins ara ha adoptat l'administració Orbán no resolen totes les deficiències de l'estat de dret del país i que no hi ha garanties que els fons no acabin engreixant la corrupció al país. Tanmateix, tal com apunten en el comunicat conjunt emès pel Consell Europeu aquest dilluns a la nit, valoren positivament "el nombre i la importància de les mesures correctores que han sigut implementades satisfactòriament per Hongria" i "el grau de cooperació" de les autoritats hongareses.

Pla de recuperació de la pandèmia

D'altra banda, els estats membres sí que han donat el vistiplau al pla de recuperació de la pandèmia del covid de Budapest de 5.800 milions d'euros. El seu desemborsament, però, està lligat a l'aprovació i el desplegament de les reformes per garantir la independència judicial i reforçar la lluita contra la corrupció i el frau generalitzada de l'administració d'Orbán, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja va advertir que Brussel·les no efectuarà cap pagament fins que Budapest no posi en marxa totes les mesures que ha promès. En tot cas, Hongria ha aconseguit que se li aprovés el pla abans del 31 de desembre, que era la data límit per no perdre directament el 70% de les subvencions d'aquest fons de recuperació en un moment en què el país està en plena crisi econòmica.

Amb aquest "megaacord", en paraules del Consell, la Unió Europea finalment no ha hagut d'optar per la via alternativa que va plantejar dissabte passat per esquivar el veto d'Hongria: captar els 18.000 milions d'euros amb emissions de deute avalades únicament per cada estat. L'acord que finalment Budapest ha acceptat passa per la via més ordinària de captar deute de forma conjunta a través del pressupost comunitari, cosa que requereix la unanimitat dels Vint-i-set.

Desbloqueig de l'impost de societats a les multinacionals

D'altra banda, Budapest també ha aixecat al veto a l'impost del tipus mínim del 15% en l'impost de societats a les multinacionals bloquejat per la negativa de Polònia i d'Hongria. Tot i que de moment la resta d'estats membres ja han aconseguit la llum verda d'Orbán, encara no tenen del tot assegurat el vistiplau definitiu de Varsòvia. Aquesta reforma fiscal forma part de l'acord al qual es va arribar a escala global per l'OCDE per obligar les grans companyies a pagar uns mínims d'impostos.

stats