Immigració
Internacional Europa 17/09/2023

Von der Leyen ofereix una "resposta europea" per frenar la crisi migratòria a Itàlia

La presidenta de la Comissió Europea visita Meloni a l'illa de Lampedusa, desbordada per l'arribada de pasteres

3 min
La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest diumenge a Lampedusa.

RomaLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest diumenge des de l'illa italiana de Lampedusa, desbordada per l'arribada de milers de migrants aquesta última setmana, un pla d'acció per frenar la immigració irregular i compartir la gestió dels fluxos migratoris entre la resta de països europeus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El programa consta de deu compromisos, entre els quals hi ha la definició de corredors humanitaris legals i segurs, una actualització de la legislació europea contra el tràfic de persones i l'activació d'un mecanisme de solidaritat per agilitzar el repartiment de les persones que arriben a les costes italianes entre els socis europeus. Una proposta, aquesta última, similar a l'aprovada el mes de juny passat, però els resultats de la qual des de llavors han estat més aviat escassos, ja que es tracta d'una iniciativa voluntària.

“La immigració il·legal és un desafiament europeu i requereix una resposta europea”, ha dit Ursula von der Leyen. La presidenta de la Comissió Europea ha promès augmentar la vigilància aèria de la Mediterrània a través d'agències europees com Frontex i coordinar els protocols de repatriació amb els països d'origen per aplicar als immigrants que no compleixin les condicions per sol·licitar asil. “Nosaltres hem de decidir qui entra a la UE, no els traficants”, ha afegit la responsable comunitària en una compareixença davant de la premsa acompanyada per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni.

La mandatària italiana va convidar divendres Von der Leyen a visitar l'illa perquè “s'adonés de la situació personalment”, però va puntualitzar que no considerava l'assistència de la presidenta de la Comissió Europea un “acte de solidaritat”, sinó de “responsabilitat”. "Lampedusa és una frontera d'Itàlia però també d'Europa. Si algú a Europa pensa que la crisi global es pot resoldre només deixant-ho en mans dels italians, s'equivoca”, defensa Meloni.

Un nen mirant a càmera des del centre de retenció d'immigrants de l'illa italiana de Lampedusa.

La líder de Germans d'Itàlia ha insistit en la seva estratègia d'externalitzar les fronteres de la UE i frenar els fluxos migratoris des dels ports de sortida: “No resoldrem el problema parlant de redistribució. L'única manera d'afrontar-lo seriosament consisteix en aturar les sortides il·legals”.

Més implicació europea

El govern de Meloni, que ha fet gala d'un discurs obertament xenòfob, reclama més implicació d'Europa per fer front a la gestió de l'emergència migratòria al país, especialment després que l'última setmana arribessin a l'illa de Lampedusa, la més propera a les costes del nord d'Àfrica, prop 10.000 persones en només tres dies. L'absència dels guardacostes libis –finançats per Brussel·les– a causa de les devastadores inundacions i l'elevat nombre de migrants retinguts als centres de detenció del país han afavorit, segons els experts, l'augment de les pasteres procedents del nord d'Àfrica. Tot i això, moltes de les barcasses que arriben des de fa mesos a les costes italianes ho fan des de Tunísia, que ha substituït Líbia com a principal port de sortida.

És per això que al mes de juliol Meloni i Von der Leyen es van reunir amb el president tunisià, Kaïs Saïed, per signar un polèmic acord de cooperació en matèria energètica i econòmica com a incentiu per frenar les sortides des dels seus ports. Tot i això, el flux constant d'embarcacions des de les costes tunisianes ha augmentat des de llavors.

Segons les últimes dades del ministeri de l'Interior transalpí, el 2023 van arribar a Itàlia a través de la Mediterrània prop de 124.000 immigrants, gairebé el doble que en el mateix període de l'any anterior i el triple que el 2021. L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) estima que més de 2.000 persones van morir durant la travessia.

La visita de les dues mandatàries ha durat tot just tres hores. Abans de comparèixer davant de la premsa, la presidenta de la Comissió Europea i la primera ministra italiana han visitat el centre de recepció de migrants de l'illa, que aquesta setmana va arribar a acollir fins a 7.000 persones, tot i que han evitat interactuar amb els interns. A l'estructura, amb capacitat per a 400 migrants, encara n'hi ha 1.500 a l'espera de ser traslladats a altres centres de la resta d'Itàlia.

stats