Internacional Europa 05/10/2023

Un míssil rus que ha impactat contra un cafè ha matat almenys 51 persones a l'est d'Ucraïna

L'atac ha tingut lloc en una localitat de la regió de Khàrkiv, poc abans que el president ucraïnès cridés des de Granada a la unitat d'Europa contra Rússia

ARA
4 min
El cos d'una dona , amb la seva identificació, al lloc lloc de l' atac militar rus, a la regió de Kharkiv, Ucraïna, el 5 d'octubre de 2023.

BarcelonaUn atac de les forces d'ocupació russes al poble de Groza, a la regió de Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna, ha causat aquest dijous la mort d'almenys 51 persones. En un comunicat a través del seu canal de Telegram, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat en relació amb la nova massacre: "És indicatiu d'un brutal crim rus: un atac amb míssils contra una botiga de queviures, un atac terrorista absolutament deliberat". Ha sigut amb posterioritat que s'ha confirmat que l'impacte del projectil havia caigut sobre un cafè en què hi havia congregades al voltant de 300 persones per vetllar la mort d'un dels residents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac s'ha produït a les 10.15 del matí, hora local. Hi ha, almenys, set ferits. Però el nombre de víctimes pot augmentar a mesura que es vagin duent a terme les tasques de rescat. De fet, inicialment, s'havien reportat 48 morts. El projectil que ha detonat és un Iskander, d'acord amb fonts ucraïneses.

Imatge difosa pel canal de Telegram de Zelenski sobre els efectes de l'atac rus d'aquest dijous.
Treballs per localitzar les víctimes de l'atac, a Groza, a la regió de Khàrkiv.
Un treballador mèdic plora entre els cossos de persones assassinades en un atac de Rússia a Ucraïna, al poble de Groza, a la regió de Kharkiv, Ucraïna, el 5 d'octubre de 2023.

La primera informació de l'atac l'ha donada el president ucraïnès a través del seu canal de Telegram. Poc abans que la fes pública, Zelenski havia llançat una nova crida a la unitat d'Europa davant de Moscou, en aquest cas des de la cimera de Granada que reuneix els quasi cinquanta líders de la comunitat política europea. "Cal aturar el terror rus. Qualsevol que ajudi Rússia a eludir les sancions és un criminal. Tots els que encara donen suport a Rússia estan donant suport al mal. Rússia necessita els atacs terroristes només per a una cosa: fer de la seva agressió genocida la nova normalitat a tot el món. I dono les gràcies a cada líder i a cada nació que ens secunda en la defensa de la vida!" Paraules molt significatives en uns moments en què els Estats Units viu una gran inestabilitat política i el suport a Kíiv està en entredit per una part dels republicans.

Entre les víctimes confirmades hi ha un nen de 6 anys, segons el governador de la regió, Oleg Sinegubov. Groza tenia una població estimada de 500 persones. Arran de l'alliberament dut a terme per les tropes ucraïneses després de mesos d'ocupació russa, en van quedar només unes 300. És a dir: una sisena part de la població que quedava al poble hi pot haver perdut la vida aquest dijous.

La regió de Khàrkiv ha estat a la primera línia dels enfrontaments entre els exèrcits rus i ucraïnès des de l'inici de la guerra. Groza es troba al districte de Kupiansk, que és a l'est de la regió i va ser un important centre de subministrament per a les forces russes immediatament després de la invasió. El setembre de l'any passat, Kíiv va assegurar que havia reconquerit parts de la regió, després de mesos de lluita. Va ser aleshores que Groza va ser alliberada.

L'atac rus d'aquest dijous pot ser el més mortal contra objectius civils del que portem d'any, atès que ja supera el nombre de víctimes del que va tenir lloc el 14 de gener contra un edifici d'apartaments de Dnipró. En aquella ocasió, 37 persones van perdre la vida i 73 més van resultar ferides. Amb anterioritat, el 8 d'abril de l'any passat, un míssil rus sobre l'estació de tren de Kramatorsk va provocar una seixantena de morts, un altre dels atacs més sagnants contra població civil ucraïnesa que han dut a terme les tropes de Putin. A la mateixa ciutat, però a finals de juny d'aquest any, 12 persones van perdre la vida arran d'un bombardeig sobre un restaurant.

Putin: "Estem defensant les nostres tradicions"

El nou atac no suposa cap canvi en els plans de Moscou. Vladímir Putin ho ha deixat molt clar aquest dijous, durant la seva intervenció anual al Club de Debat Valdai, que s'ha reunit a la localitat turística de Sotxi, al mar Negre. "Estem defensant les nostres tradicions, la nostra cultura i la nostra gent", ha dit, per justificar una guerra que l'economia del país, ha assegurat, pot continuar sostenint. "Tenim una situació estable".

Atac militar rus, amb múltiples víctimes civils,  enmig de l'atac de Rússia a Ucraïna, al poble de Groza, a la regió de Kharkiv, Ucraïna, el 5 d'octubre de 2023.

El president rus també s'ha referit a la crisi política que es viu als Estats Units i la paràlisi, almenys momentània, de l'ajuda militar de Washington a l'esforç de guerra de Zelenski. "Al final probablement trobaran diners, imprimiran diners. Pel que fa a Europa, la situació és més difícil perquè als EUA assistim al creixement econòmic mentre que Europa està molt pitjor". El Vell Continent també pot continuar donant suport a Ucraïna, però només "a costa de veure que la seva economia i la vida dels ciutadans dels països europeus empitjori encara més", ha afegit. Putin ha afirmat també que Europa està aixecant un nou Teló d'Acer per aïllar Rússia.

stats