Internacional 12/08/2019

L''Open Arms' demana asil a Espanya per als 31 menors que porta a bord

Tres migrants malalts i els seus familiars són evacuats i ara queden 151 persones al vaixell

Ara
3 min
Moment en què les autoritats malteses evacuaven les dues dones i els seus familiars de l'Open Arms.

BarcelonaEl capità de l''Open Arms', Marc Reig, ha sol·licitat asil aquest dilluns a l'ambaixada espanyola de Malta per als 31 menors rescatats que són a bord del vaixell. També ha demanat que es concreti un port perquè puguin desembarcar, i que la petició es tramiti urgentment donada "la situació d'incertesa de l''Open Arms', que continua 'sine die' en aigües internacionals".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Concretament, Reig demana asil per a 27 menors que no estan acompanyats per cap familiar, uns bessons de només nou mesos, un nen de 6 anys i una nena de dotze. En l'escrit que el capità del vaixell humanitari ha dirigit a l'ambaixada espanyola, i al qual ha tingut accés l'agència Efe, Reig assegura que els 31 menors "compleixen les condicions per ser reconeguts com a refugiats". També indica que el vaixell ja va informar-ne el Tribunal de Menors i la Procuradoria de Menors de Palerm, a Itàlia, i no ha rebut cap resposta.

Amb aquesta petició, Espanya es veu obligada a involucrar-se en la situació de l''Open Arms' i posicionar-se d'alguna manera. Fins ara el govern espanyol ha actuat de manera ambigua. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, s'ha limitat a dir que el vaixell hauria de portar les persones rescatades al port segur més pròxim, o sigui a Itàlia. Però el govern italià ha remès a l''Open Arms' una còpia del decret que ha aprovat aquest any i que estableix penes de mort i multes de fins a un milió d'euros per a les embarcacions que entrin sense permís en aigües territorials italianes.

Mentrestant, el calvari continua a bord de l''Open Arms'. Aquest dilluns, el dotzè dia que el vaixell de l'ONG badalonina està bloquejat enmig del Mediterrani sense cap port segur per desembarcar, nou dels rescatats han sigut evacuats: tres persones greument malaltes i els seus familiars o acompanyants. Així doncs, ara són 151 els que continuen a bord de la nau esperant que s'acabi d'una vegada el seu martiri.

El primer evacuat ha sigut un home que, segons el metge de l'embarcació, presentava indicis de tuberculosi pulmonar. En aquest cas, van ser les autoritats italianes les que, diumenge a la nit, es van fer càrrec de l'operació. Aquest dilluns les autoritats malteses han traslladat a un dels seus ports dues dones que també presentaven un estat de salut preocupant. Una d'elles té pneumònia, i l'altra presentava símptomes de tenir un tumor cerebral, una afectació de la qual ja havia estat operada anteriorment.

Quan s'ha fet aquesta última evacuació –la de les dues dones i els seus familiars–, la resta de rescatats els han acomiadat aplaudint des de l''Open Arms'.

La cap de missió de l'embarcació, Anabel Montes, ha reiterat que la situació "s'aguanta per un fil". "En termes físics, se supera el cansament, estan exhausts", ha apuntat Montes sobre l'estat dels immigrants que hi ha a bord, homes, dones i diversos nens.

De moment, però, sembla que no hi ha cap més cas que presenti problemes de salut rellevants, tot i que aquestes complicacions no es descarten tenint en compte que, ara per ara, encara sembla difícil que arribi l'autorització per portar els nàufrags a port.

Mentrestant, el fundador d'Open Arms, Oscar Camps, ha denunciat en un tuit que les condicions meteorològiques dels pròxims dies amenacen encara més la salut d'aquestes persones.

"Previsió d'onades de 2,2 metres d'alt per a dimecres a la tarda. Itàlia decreta la prohibició d'entrada a les seves aigües territorials a l''Open Arms' per protegir-se a Lampedusa. Malta denega l'entrada a les seves aigües territorials per protegir-se a Malta. Què bé, tot plegat", ha explicat Camps.

Aquest cap de setmana Oscar Camps mateix va repetir a l'emissora RAC1 que sembla que es veuran obligats a entrar en un port sense permís "per motius humanitaris i amb totes les traves administratives i judicials que pot comportar".

"No tenim por que ens detinguin. La por que tenim és que se'ns mori gent que portem a bord", va afegir. L'ONG va aclarir després, però, que optarien per aquesta solució com a "últim recurs" i en cas d'emergència extrema.

stats