EL CONFLICTE SIRIÀ
Internacional 25/07/2012

Explosius casolans contra els tancs d'Al-Assad

David Meseguer
3 min
Explosius casolans contra els tancs d'Al-Assad

JABAL AL-AKRAD (SÍRIA)Una gran columna de vehicles amb combatents de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) es dirigeix cap al front de Turkuman, a prop de la frontera turca, amb l'objectiu de prendre una comissaria de la policia política del règim sirià. Situats a la part posterior dels pickup , els milicians comparteixen espai amb aliments, gallines, munició i una gran quantitat d'armes lleugeres, com Kalàixnikovs i RPGs. De sobte, el comboi s'atura en una petita vila pròxima a Salma, a la província de Latakia.

Alguns dels combatents baixen de les furgonetes i es dirigeixen cap a una humil caseta situada al costat de la carretera. A sota d'una parra, diversos sacs de nitrat d'amoni i dos artefactes casolans amb cables al voltant presideixen l'entrada de l'habitacle. "Així es destrueixen i capturen els tancs d'Al-Assad", explica Abu Rahal, oficial de la milícia Emigrants d'Al·là. Amb els explosius IED ( improvised explosive device , per les seves sigles en anglès) la insurgència iraquiana va causar autèntics estralls a les tropes nord-americanes, i la mateixa estratègia està sent utilitzada ara pels rebels sirians per atacar els tancs de l'exèrcit del règim.

Quatre d'aquests artefactes improvisats són transportats pels milicians de l'ESL i dipositats a la part posterior d'un vehicle. L'objectiu és tallar les vies de subministrament i de fugida de les forces lleials al règim apostades a la zona de les muntanyes de Turkuman. Dos joves combatents amb aparents coneixements d'electrònica lliuren als seus superiors dos petits dispositius de color negre amb un botó blau al centre semblants a la torre d'un ordinador en miniatura i els donen instruccions sobre com funcionen.

Davant la falta d'armament pesant, l'ESL s'ha vist obligat a recórrer a l'artesania d'explosius per poder fer front a la poderosa artilleria d'Al-Assad. Un cop completat el subministrament i a l'espera de l'arribada de més efectius, Abu Rahal, excapità de l'exèrcit sirià a Daraa, va cap a un magatzem cobert amb una lona de plàstic.

"Aquest BMR [vehicle blindat] va ser capturat a les tropes del règim fa 10 dies a l'autopista que uneix Latakia i Alep", comenta l'oficial de l'ESL mentre l'ensenya. "Amb els nostres explosius vam preparar una emboscada a l'exèrcit sirià i vam aconseguir diversos vehicles i munició. Tots els ocupants van morir-hi", narra amb orgull Abu Rahal.

La via principal que uneix la ciutat costanera i la segona ciutat siriana en importància presenta cràters en diversos punts i està impracticable en alguns trams per l'ús d'aquests artefactes improvisats i pels intensos combats per tallar el subministrament del règim.

Al que no poden fer front els combatents de l'ESL amb les seves armes lleugeres i els explosius casolans és als coets llançats des dels helicòpters i les bateries d'artilleria de llarg abast. "Els helicòpters volen massa alt i no podem arribar-hi amb el nostre armament", diu el Mahmud, un combatent originari de Latakia. Un dels oficials explica que Líbia es va oferir a enviar-los bateries antiaèries però Jordània i Turquia no han acceptat que aquest arsenal entri a Síria.

La majoria dels combatents de les muntanyes de Jabal al-Akrad són de Latakia i per tant es mostren molt cauts davant els mitjans de comunicació, ja que molts dels seus familiars viuen encara a la ciutat mediterrània de majoria alauita i controlada pel règim. Pel seu minuciós coneixement del terreny, són conscients que si Al-Assad finalment decideix refugiar-se a la ciutat costanera el seu paper al capdavant de l'ofensiva de l'ESL serà decisiu.

Objectiu: unificar el territori

De moment, a causa de la forta presència de tropes lleials al règim a la zona, la seva estratègia és netejar les zones pròximes a la frontera. L'objectiu és unificar el territori que controlen i esperar que l'ESL aconsegueixi el control d'importants zones de Damasc i Alep i pugui enviar efectius a la zona de Jabal al-Akrad per intensificar el setge a Latakia.

Després del recés i un cop aprovisionats, els combatents pugen als vehicles per posar-se en marxa. La moral és alta entre les files de l'ESL, ja que les últimes notícies que arriben des d'Alep parlen de lluites entre opositors i forces del règim a les portes del casc antic.

stats