Les farmacèutiques diuen que només les grans empreses estan preparades per produir vacunes

Pfizer, BioNTech i Moderna baixen a les borses després de l’anunci de Biden sobre la suspensió de patents

ARA
2 min
Dues investigadores treballant en el desenvolupament de vacunes a l’Institut Pasteur de París.

BarcelonaLa patronal de la indústria farmacèutica espanyola va reaccionar ahir contra l’exempció temporal de les patents que protegeixen les vacunes contra el covid-19 al·legant que “no és la solució a l’accés de tots els països a les vacunes de manera ràpida i equitativa” i advertint que pot suposar “greus efectes no desitjats”. En un comunicat, Farmaindustria advertia que “el procés de fabricació de vacunes és molt complex i requereix uns coneixements específics, una tecnologia puntera, unes instal·lacions adequades, uns equips humans preparats i una experiència que actualment només està a l’abast d’unes quantes companyies arreu del món”.

La patronal argumenta que algunes vacunes requereixen més de 250 components per fabricar-se, que impliquen “50 instal·lacions diferents de 25 països”. I esgrimeix que l’única possibilitat viable és la que ja han posat en marxa: arribar a acords de col·laboració entre companyies pels quals l’empresa que té la patent pacta amb una tercera cedir-li la tecnologia, normalment a canvi d’un percentatge dels beneficis que n’obtindrà.

Segons Farmaindustria aquesta estratègia està permetent “triplicar la capacitat de producció mundial i assolir els 12.000 milions de dosis anuals, que és el que es necessita per assolir la immunitat global”. La patronal calcula que a l’abril ja s’havien signat 270 d’aquests acords privats que impliquen un centenar d’empreses en una trentena de països i que “inclouen competidors i fabricants de diferents racons del món com per exemple l’Índia, la Xina i Sud-àfrica”.

Farmaindustria també assegura que “l’actual sistema de patents genera un marc de protecció i confiança imprescindible per poder fer aquesta transferència de tecnologia que alhora garanteix qualitat, eficàcia i seguretat” i adverteix que “suspendre les patents, ni que fos temporalment, podria fer que fàbriques desconegudes sense experiència o amb escassos controls de qualitat entressin a competir per matèries primeres escasses”.

Caiguda a les Borses
  • Mentrestant, i per segon dia consecutiu, els fabricants de vacunes contra el covid-19 van caure ahir a la borsa després de l’anunci de Biden a favor de la liberalització de les patents. Les accions de Pfizer, BioNTech, Moderna, Novavax o Johnson & Johnson, que dimecres ja havien registrat davallades, van obrir en vermell des de l’inici de la sessió borsària a Wall Street. Una hora després de l’obertura, la més malparada era Moderna. Els títols de la multinacional queien un 7,39% malgrat haver presentat unes hores abans uns resultats trimestrals millors del que es preveia. Al mercat espanyol, l’Íbex-35, les farmacèutiques PharmaMar (-,91%) i Almirall (-1,08%) també van anotar-se pèrdues durant la jornada, mentre que el gegant dels hemoderivats Grifols va quedar-se pla en el 0,09%.
stats