Assange: "La guerra acaba de començar"

El fundador de Wikileaks ha celebrat, des del balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres, la decisió de la fiscalia sueca de tancar la investigació oberta en contra seva

"Avui és una victòria important", ha dit el fundador de Wikileaks, Julian Assange, des del balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres. Hi ha comparegut aquest divendres després que, al matí, la fiscalia sueca hagi anunciat el  tancament de la investigació preliminar oberta contra el periodista australià per un suposat delicte de violació el 2010. Assange està  refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres des de fa 5 anys per evitar ser extradit.

El fundador de Wikileaks ha reconegut que "han aconseguit una victòria important", tant ell com el sistema de drets humans de la Unió Europea, però "encara falta molt per fer". Assange ha destacat que " la guerra just acaba de començar i que la seva batalla legal no ha acabat, malgrat el tancament de la investigació oberta en contra seva".

El periodista ha aprofitat per referir-se "com una victòria" a la posada en llibertat, aquesta setmana, de Chelsea Manning, l'exsoldat nord-americana que va fer la filtració més gran de cables diplomàtics a Wikileaks i per la qual ha passat 7 anys a la presó, fins que Barack Obama li va commutar la pena.

Assange també ha agraït el suport rebut de l'Equador. En el seu compte de Twitter, ja havia dit que  "no perdonarà ni oblidarà" aquells que han sigut darrere de la investigació, ja que li han impedit veure créixer els seus fills. 

L'arxiu de la causa no es deu al fet que la fiscalia hagi provat la innocència d'Assange, sinó a les dificultats que ha trobat tots aquests anys per fer una investigació acurada, segons argumenta la fiscalia sueca, que subratlla la falta de col·laboració del govern equatorià.  

Assange ha penjat també a Twitter una imatge seva somrient i relaxat. Segons el seu advocat suec,  Per E. Samuelsson, l'arxiu de la causa li dona carta blanca per abandonar l'ambaixada. "És una victòria total per a Julian Assange. És lliure de deixar l'ambaixada quan vulgui. Hem guanyat el cas Assange. Està content i alleujat, però critica que hagi trigat tant de temps", ha declarat l'advocat a l'emissora pública Ràdio de Suècia.

 

Però Scotland Yard ha advertit que detindrà Assange si surt de l'edifici perquè encara té causes pendents "més greus" que la de violació. El periodista té oberta una causa per incompareixença a una vista, poc abans de refugiar-se a la legació equatoriana. 

El govern de l'Equador ja ha demanat al Regne Unit que concedeixi un salconduit a Assange per tal que pugui rebre asil al país llatinoamericà. De totes maneres, un advocat francès del fundador de Wikileaks, Juan Branco, ha dit que el seu client demanarà un altre cop asil a França. Ja ho havia intentat l'any 2015, però el govern francès, en mans de François Hollande en aquell moment, va denegar-li la petició. Ara serà el nou president, Emmanuel Macron, qui analitzarà la petició d'asil.

"La fiscal en cap Marianne Ny ha decidit avui tancar la investigació en relació amb la suposada violació (grau menor) a Julian Assange", ha informat en un comunicat la fiscalia, que no facilitarà més detalls fins a una roda de premsa anunciada per al migdia.

La defensa d'Assange havia presentat fa dues setmanes davant un jutjat d'Estocolm una nova petició perquè li fos aixecada l'ordre d'arrest, apel·lant a declaracions del departament de Justícia dels EUA sobre la possibilitat de presentar càrrecs contra ell pel seu rol en el suposat robatori d'informació classificada.

La fiscalia havia de pronunciar-se avui sobre aquesta petició, a més d'informar de la investigació, dos mesos després d'haver finalitzat la traducció de l'interrogatori realitzat a Assange al novembre pel fiscal equatorià Wilson Toaing.

Assange sempre s'ha negat a lliurar-se a Suècia perquè tem ser enviat després als Estats Units per afrontar un judici militar per la informació difosa a Wikileaks, després que reclamés en dues ocasions tancar el cas i atesa la conclusió de l 'ONU que la detenció del periodista australià és arbitrària

Assange va ser detingut per la policia britànica el desembre del 2010, i a partir d'aquí va començar un procés judicial que va culminar el juny del 2012, quan el Suprem va reafirmar l'extradició a Suècia i el periodista es va refugiar a la legació equatoriana.