WIKILEAKS
Internacional 05/02/2016

Assange, sobre el veredicte de l'ONU: "És una victòria significativa que m'ha fet tornar a somriure"

El fundador de Wikileaks diu que abandonarà l'ambaixada de l'Equador quan s'anul·li la seva ordre de detenció, però Suècia i el Regne Unit rebutgen complir la decisió de les Nacions Unides

Marc Toro / Marta Rodríguez
3 min
Manifestants a Londres reclamant la llibertat per al fundador de Wikileaks, Julian Assange.

BarcelonaEl fundador de Wikileaks, Julian AssangeJulian Assange, ha celebrat aquest divendres al migdia el veredicte emès pel Grup de Treball de l'ONU sobre Detencions Arbitràries, el qual ha considerat que la seva detenció és "arbitrària" i ha demanat al Regne Unit i Suècia que posin fi a la seva "privació de llibertat", que es respecti la seva "integritat física" i que reconeguin el seu dret a reclamar una compensació. En una videoconferència des de l'ambaixada de l'Equador a Londres, on està asilat des de 2012, el periodista australià ha afirmat que la decisió de les Nacions Unides és "jurídicament vinculant", pel què ha afegit: "És una victòria significativa que m'ha tornat a fer somriure".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exjutge Baltasar Garzón, que coordina la defensa del periodista australià, ha recordat a Suècia -que reclama l'extradició d'Assange per un suposat delicte de violació- i al Regne Unit que les decisions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries són "imperatives i universals", en tant que forma part del Consell de Drets Humans de l'ONU.

En roda de premsa després de la intervenció del fundador de Wikileaks, Garzón ha defensat que la decisió del grup de l'ONU s'ha de traduir en "l'eliminació de l'ordre detenció europea emesa per Suècia, que ha quedat buida de contingut", i ha afegit: "A partir d'aquest moment, no poden amagar aquesta decisió, i qualsevol prolongació arbitrària de la seva detenció és tortura i maltracte". En aquest cas, diu Garzón, seria "d'aplicació immediata la convenció contra la tortura".

"No és una victòria moral, és victòria jurídica amb totes les lletres", ha conclòs l'exjutge,i ha assgurat que Assange "sortirà immediatament de l'ambaixada de l'Equador quan la seva ordre de detenció s'anul·li".

Cliqueu aquí per llegir les claus del cas Julian AssangePerò ni el veredicte de l'ONU ni les paraules d'Assange o els seus advocats sembla que hagin de doblegar els principals estats implicats en el cas. "El senyor Assange ha triat, de forma voluntària, estar a l'ambaixada equatoriana, i les autoritats sueques no tenen cap control sobre la seva decisió de ser-hi", consta en una nota que el ministeri suec d'Afers Exteriors ha enviat als experts de l'ONU.

En l'escrit es ressalta que el periodista australià és "lliure" d'abandonar l'ambaixada equatoriana quan vulgui. "La seva llibertat no està coartada per cap decisió o mesura adoptades per les autoritats sueques", insisteix el govern suec. La Fiscalia d'aquest país ha reiterat, en un comunicat, que la declaració del Grup de Treball "no té cap impacte formal en la investigació, d'acord amb les lleis sueques".

Assange mai va ser detingut de manera arbitrària

En una línia semblant s'ha expressat el Regne Unit. "Això no canvia res. Rebutgem completament qualsevol afirmació que Julian Assange és víctima d'una detenció arbitrària. El Regne Unit ja havia deixat clar a l'ONU que no assumiria l'opinió del grup de treball", ha afirmat un portaveu del ministeri d'Exteriors britànic, mentre que el propi ministre, Philip Hammond, ha titllat de "ridícules" les conclusions de l'ONU.

mai va ser detingut de manera arbitrària al Regne Unitsituació inacceptableEquador ha d'abordar [el cas assange] de bona fe

Assange havia demanat empara al grup de l’ONU el 2014 argumentant que en realitat és un refugiat polític i que el cas de suposats abusos sexuals és un pretext de Suècia per acabar extradint-lo als Estats Units, on seria jutjat per les filtracions de documents secrets del govern nord-americà al seu portal Wikileaks.

"Si es considera que els estats han actuat il·legalment, espero que em tornin immediatament el passaport i que es posi fi a l’intent de detenir-me”, va dir aquest dijous Assange a Twitter. En una altra tuit havia advertit també que si l’ONU considerava que la seva era una detenció legal, ell mateix sortiria de l’ambaixada per entregar-se a la policia britànica.

stats