Internacional 05/02/2016

Assange, tres anys i mig tancat. De què l'acusen?

El fundador de Wikileaks podria deixar el seu confinament a l'ambaixada de l'Equador a Londres ara que l'ONU li dóna la raó

Marta Rodríguez
3 min
Simpatitzants d'Assange demanen la seva llibertat als afores de l'ambaixada de Londres. FACUNDO ARRIZABALAGA / EFE

BarcelonaEl grup d'experts de l'ONU ha fet públic aquest divendres que el fundador de Wikileaks és víctima d'una "detenció arbitrària" i que hauria de ser compensat pels tres anys i mig que porta confinat a l'ambaixada de l'Equador de Londres. Es preveu que avui l'australià Julian Assange expliqui quins passos seguirà.

  • Qui és Julian Assange?

És un periodista australià que el 2006 va fundar la pàgina Wikileaks, una plataforma per facilitar de manera segura i confidencial filtracions d'informació compromesa de governs i empreses de tot el món. Des de l'inici ha acumulat 1,2 milions de documents en què es revelen comportaments poc ètics o directament delictius. El lema de l'organització és prou il·lustratiu: 'Obrim governs', una declaració d'intencions de la seva voluntat de fer una societat més transparent. No obstant això, les seves publicacions no han estat exemptes de polèmica, i Wikileaks és acusada de posar en perill la seguretat de molts estats o de no protegir prou les seves fonts.

  • Quin és el primer escàndol que fa de Wikileaks una web de referència?

L'abril del 2010, la pàgina d'Assange treu a la llum imatges del 14 de juliol del 2007 d'un tiroteig de soldats nord-americans contra un periodista de l'agència britànica Reuters i vuit persones més a Bagdad. En el vídeo es veu com cap de les víctimes tenia intenció d'atacar els militars.

Policies britànics vigilen l'ambaixada equatoriana on s'amaga Assange, en una imatge d'arxiu.  CHRIS HELGREN / REUTERS
  • De què se l'acusa formalment?

El periodista, que té 44 anys, està acusat per la justícia de Suècia d'haver violat una dona durant una visita al país escandinau, l'agost del 2010. Tot i que en principi també va ser imputat per assetjament, la fiscalia retira els càrrecs perquè els presumptes delictes han prescrit. És l'agost del 2015. Assange sempre ha defensat que va mantenir relacions sexuals però que van ser consentides, i apunta que les autoritats sueques li fan la feina a les dels Estats Units, que, com Suècia, pretén extradir-lo per haver filtrat informació confidencial.

  • Què fa a l'ambaixada de l'Equador a Londres?

Evitar una detenció i eventual extradició a Suècia. Assange és detingut per la policia britànica el 2010 i és deixat en llibertat sota fiança poc després. El 2012, després de rebre la negativa d'alguns governs, l'Equador li dóna empara amb la concessió d'asil polític i la protecció de l'estatus diplomàtic. Assange viu confinat a l'ambaixada equatoriana de Londres des de llavors. El Regne Unit va advertir que l'arrestarà si posa un peu al carrer. Així, el periodista ha fet aparicions des de la finestra de la cancelleria.

El govern de l'Equador, amb diverses crítiques per atacar la llibertat d'expressió a casa, justifica la protecció a Assange perquè als Estats Units no tindria garanties per a un judici just.

La situació s'ha allargat a causa de les desavinences entre les parts implicades. El Regne Unit no ha transigit mai en la petició d'Assange i l'Equador que el periodista pogués marxar al país sud-americà amb un passaport diplomàtic.

  • Què passarà avui?

Si no hi ha sorpreses i el grup d'especialistes de l'ONU sobre detencions arbitràries confirma que la d'Assange ho és, suposaria un cop dur al prestigi del Regne Unit i Suècia, ja que fins ara aquests experts només havien fet públics informes contra països poc democràtics. El grup demanaria a aquests governs que deixin l'australià en llibertat quan surti de l'ambaixada.

En cas que l'ONU finalment no li doni suport, Assange va assegurar que es lliurarà a les autoritats britàniques.

stats