TRAGÈDIA A PORTUGAL
Internacional 20/06/2017

El foc de Portugal crema sense control per quart dia

Les flames obliguen a evacuar 40 aldees

Agències
4 min

LisboaEl foc que crema des de dissabte al centre de Portugal ha obligat a evacuar 40 aldees a causa del perill de les flames. L'incendi continua actiu per quart dia a quatre focus en els districtes de Leiria i Coïmbra, on les perspectives són favorables després de controlar en les últimes hores el 70% de les flames, segons dades de Protecció Civil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El centre de comandament de l'extinció de l'incendi ha viscut moments de tensió quan el personal, amb un alt càrrec del govern al front, s'ha vist obligat a marxar corrent pel temor que les flames entressin dins de l'edifici. Finalment, la situació ha tornat a estar sota control.

Quatre bombers treballen contrarellotge en l'extinció del foc.

També hi ha hagut moments de confusió quan s'ha estès el rumor que un avió que treballava apagant els focs s'havia estavellat. No obstant, i després de moments d'informacions contradictòries sobre la nacionalitat de l'aparell, Protecció Civil de Portugal ha descartat que s'hagués produït cap accident aeri i ha atribuït la falsa notícia a l'esclat d'una roulotte abandonada amb bombones de gas a l'interior.

Mentre els equips d'extinció continuen sense descans treballant contrarellotge per reduir els perímetre del pitjor incendi que es recorda al país, i que oficialment ha costat la vida a 64 persones i n'ha ferit 62 més al terme municipal de Pedrógão Grande, on es van iniciar les flames aquest dissabte pel que sembla per l'impacte d'un llamp en un arbre sec, segons la Policia Judicial (PJ).

Els equips d'emergència han reestructurat a primera hora del matí d'avui dimarts el seu pla d'acció, més optimista que el d'ahir però cautelós per les condicions meteorològiques, que poden complicar les tasques d'extinció.

L'Institut Portuguès de Mar i Atmosfera (IPMA) preveu per avui temperatures que ronden els 39 graus i vents moderats a les zones afectades dels districtes de Leiria i Coimbra.

Una de les tragèdies més devastadores

Mentrestant, continua la identificació de les víctimes, tasca en la qual treballa sense descans un equip de forenses, i es multipliquen les crítiques per la gestió de la tragèdia. En unes imatges captades per un dron s'aprecia la magnitud de la devastació del foc a la carretera que es va convertir en una trampa mortal per a desenes de conductors i els seus acompanyants.-

Dilluns ja es van començar a sentir les primeres crítiques: com és possible que comencés un incendi d’aquesta magnitud? ¿I com s’entén que, passades més de 48 hores, no s’hagi pogut fer res per frenar-lo? "Estem en un moment crucial, amb reptes immediats", va declarar el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, que no va voler entrar en polèmiques. "Després ja tindrem tot el temps del món per parlar de causes, de fer reflexions i anàlisis i de discutir les condicions meteorològiques, de la naturalesa i el que faci falta", va apuntar.

L’organització ecologista Quercus, però, va preferir no esperar: va emetre un comunicat en què atribueix els incendis a “errors d’administració forestal i decisions polítiques errònies” dels governs de les últimes dècades. “Hi ha hagut negligència”, va insistir el president d’aquesta associació, João Branco, que va lamentar que en la zona afectada s’haguessin substituït els pins autòctons per eucaliptus, que contenen un oli que crema fàcilment.

Un hidroavió descarrega l'aigua que porta sobre les flames.

De fet, justament aquests dies el primer ministre portuguès, António Costa, del Partit Socialista, està tramitant la denominada “llei de l’eucaliptus”, que té com a objectiu posar fi als boscos d’aquests arbres l’any 2030, ja que tenen unes branques que són especialment inflamables. L’organització Quercus també va destacar que l’arribada d’un miler de bombers que desconeixien la zona de Pedrógão Grande, al districte de Leiria -on va començar la tragèdia, al centre de Portugal-, va empitjorar la situació. I això va fer que l’evacuació i l’extinció es convertissin en un caos total.

Un expert en boscos de la Universitat Trasos-Montes e Alto Douro, Paulo Fernandes, va destacar que el 90% dels terrenys del país són petites propietats privades, cosa que dificulta que les autoritats hi puguin tenir accés. Xavier Viegas, un altre entès en medi natural de la Universitat de Coïmbra, també coincidia que cal una estratègia a llarg termini, a més d’explicar a la gent com s’ha de reaccionar davant un incendi d’aquestes dimensions. Perquè sigui com sigui, el que sembla indubtable és que bona part de les víctimes mortals van perdre la vida a la carretera, quan intentaven fugir de les flames. Però què havien de fer sinó escapar d’un foc que ho devorava tot?

Cotxes, tractors, maquinària agrícola, furgonetes i camions calcinats. Aquest és el panorama a la zona. La visió resulta apocalíptica, amb quilòmetres d’arbres cremats i fum per totes bandes.

Els veïns i les autoritats sospiten que el nombre de víctimes mortals encara podria augmentar quan els bombers accedeixin als molts masos que hi ha dispersos a la serralada de la comarca de Pedrógão Grande. De moment és una incògnita saber què es trobaran.

"El foc ens va sorprendre a tots i va avançar molt ràpidament", va explicar encara commocionat a l’agència Efe Fernando Lopes, un home que va aconseguir fugir i que vivia a la serralada en un petit poble d’una trentena d’habitants. En canvi, una de les seves veïnes, Cesaltina Antunes, va poder escapar amb el seu fill i la seva dona anant en direcció a una altra localitat pròxima, i no van tenir sort. La parella va morir, i la dona va patir ferides greus. Està hospitalizada. "Van quedar atrapats a causa d’una altra llengua de foc", va sospirar l’home.

Les autoritats han evacuat un gran nombre de pobles de la zona i s’ha ampliat l’àrea d’exclusió. La policia judicial ha establert que l’incendi va ser provocat per un llamp, però el ministeri públic portuguès va obrir ahir una investigació per aclarir-ne les causes. Encara que les raons de l’inici del foc semblen naturals, podrien imposar-se multes als propietaris del terreny si es demostra que no estava prou net i que això va facilitar la propagació de les flames.

stats