PRÒXIM ORIENT
Internacional 03/09/2019

França ofereix ajuda econòmica a l’Iran per mitigar les sancions dels EUA

Teheran assegura que “mai” mantindrà relacions bilaterals amb Washington

Ara
3 min
El president iranià, Hassan Rouhani, ahir durant la seva intervenció  al Parlament.

BarcelonaEl govern francès ha ofert una línia de crèdit de gairebé 14.000 milions d’euros a l’Iran per mitigar els efectes de les sancions nord-americanes al país. Aquest préstec permetria a l’Iran obtenir divisa estrangera en un moment en què la majoria dels beneficis de les seves vendes de petroli estan bloquejats en bancs estrangers. A canvi d’aquesta ajuda econòmica, Teheran s’hauria de comprometre a respectar l’històric acord nuclear signat el 2015 amb l’anomenat Grup 5+1, és a dir, amb els cinc països que tenen dret de veto al Consell de Seguretat de les Nacions Unides (els Estats Units, França, el Regne Unit, Rússia i la Xina) més Alemanya. L’acord trontolla des que el maig de l’any passat el president nord-americà, Donald Trump, es va retirar del pacte de manera unilateral.

El president iranià, Hassan Rouhani, va comparèixer ahir davant el Parlament i no va fer cap referència a aquesta seductora oferta econòmica del govern francès. Sí que va dir, però, que l’Iran no mantindrà “mai” relacions bilaterals amb els Estats Units, tirant per terra la iniciativa del president francès, Emmanuel Macron, que va anunciar a la cimera del G-7 de fa poc més d’una setmana a Biarritz una possible trobada entre Donald Trump i el seu homòleg iranià per intentar salvar el pacte nuclear. “Ho hem dit una vegada i ho repetim: no tenim cap intenció de mantenir converses bilaterals amb els Estats Units. Mai ho hem fet i mai ho farem”, van ser les paraules exactes de Rouhani ahir.

En canvi, l’executiu iranià sí que sembla disposat a negociar amb França. Una delegació del govern persa és a París des de dilluns, i és en aquest marc que el govern francès hauria ofert la milionària línia de crèdit a Teheran, segons informava ahir el New York Times. Si el govern iranià accepta aquesta ajuda podria recuperar la meitat dels ingressos que obtenia amb l’exportació de petroli, però també s’hauria de comprometre a posar fi als atacs a petroliers estrangers que ha protagonitzat durant els últims mesos al golf Pèrsic.

La proposta francesa d’ajudar econòmicament Teheran compta amb el suport d’altres països europeus, preocupats perquè les sancions nord-americanes contra l’Iran puguin dinamitar completament l’acord nuclear. D’altra banda, però, els Estats Units continuen pressionant per evitar que les seves sancions contra l’Iran perdin efecte. De fet, Washington continua confiant que les sancions obligaran Teheran a negociar un nou pacte nuclear que sigui molt més beneficiós per als Estats Units, o que directament porti el país a un canvi polític que impliqui la caiguda del règim dels aiatol·làs.

Sense el suport de l’administració Trump, però, és difícil saber si algun banc europeu estarà disposat a oferir un crèdit a l’Iran, ja que això podria fer que també fos sancionat pels Estats Units. Una possibilitat seria que ho fessin el Banc Central Europeu o el banc central de França, ja que Washington tindria més problemes per sancionar-los.

A causa de les sancions nord-americanes contra l’Iran i el fracàs de la resta de països signataris de l’acord nuclear de contrarestar-les, Teheran ha deixat de complir alguns dels seus compromisos nuclears, com ara el límit d’emmagatzematge d’urani i el seu nivell d’enriquiment. De fet, les autoritats perses tenen la intenció de fer nous passos en aquesta línia divendres, que és quan acaba el segon ultimàtum que han donat.

“Si els signataris de l’acord nuclear compleixen una part dels seus compromisos, podem reconsiderar la nostra posició. Però si no fan cap pas ferm, definitivament farem un pas endavant [en l’incompliment del pacte] en els pròxims dies”, va advertir ahir Rouhani en el seu discurs.

Càstig a l’agència espacial

Lluny d’això, però, el govern dels EUA va anunciar ahir la imposició de noves sancions: aquest cop contra l’Agència Espacial de l’Iran, i contra dos dels seus instituts d’investigació. “Els Estats Units no permetran a l’Iran fer servir el seu programa de llançament espacial com a excusa per progressar en els seus programes de míssils balístics”, va afirmar ahir el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, en un comunicat. “L’intent del 29 d’agost passat de llançar un vehicle espacial posa en evidència la urgència d’aquesta amenaça”, va afegir. En conseqüència, queden prohibides les interaccions de ciutadans o d’empreses nord-americanes amb l’Agència Espacial de l’Iran i bloquejats els actius que puguin tenir sota jurisdicció nord-americana.

stats