França prova el certificat covid per viatjar

Es tracta d'un programa pilot, el primer de la UE que es posa en marxa, per a vols a Còrsega i els territoris d'ultramar

3 min
Emanuel Macron, president de França, durant una visita a Montpeller, aquest dilluns

LondresDes d'aquesta setmana França ha esdevingut el primer país de la Unió Europea (UE) que prova un certificat digital de covid per poder viatjar, arran de l'actualització de l'aplicació TousAntiCovid, que es va llançar l'any passat per detectar i controlar casos de coronavirus. La nova versió permet que s'emmagatzemi als telèfons mòbils dels viatgers la informació sobre els resultats negatius de les proves covid-19. S'ha començat a utilitzar en vols a Còrsega i als departaments d’ultramar. La iniciativa forma part d'un sistema europeu més ampli, “reforçat, consolidat i estandarditzat”, ha dit el ministre de Transició Digital, Cédric O.

L'aplicació Tous Anti Covi, tal i com es veu a l'Apple Store

La prova pilot s’ampliarà a partir del 29 d’abril per incloure a l'aplicació informació sobre certificats de vacunació, segons ha publicat el vespertí Le Monde en la seva edició de dilluns. Si el resultat de les proves és satisfactori, el sistema podria adoptar-se finalment per permetre l'entrada a esdeveniments públics multitudinaris, com ara concerts, festivals i fires comercials. De moment, se'n descarta l'ús per accedir a bars i restaurants.

El comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, va assegurar la setmana passada que esperava que el "certificat verd digital" de la UE estigui operatiu abans del 21 de juny. El certificat és una prioritat urgent per als estats membres del sud d’Europa, amb una economia molt dependent del turisme, la majoria de les quals han estat devastades per la pandèmia. Però el programa francès no s'ha volgut anomenar passaport de vacunació per evitar discriminacions contra les persones que encara no han pogut ser immunitzades. Brussel·les ha subratllat que, tot i que hauria de facilitar els viatges, no s'ha de convertir en una condició prèvia a la lliure circulació de persones.

El certificat hauria d'implicar que els viatgers no hauran de passar una quarantena. A França, les persones que es facin a partir d'aquest dimarts una prova de coronavirus rebran un missatge de text, o correu electrònic, que els dona accés a un document digital que es pot descarregar i imprimir o emmagatzemar a l’aplicació TousAntiCovid, i que demostra el seu estat.

El mateix s'aplicarà a les persones vacunades a partir de la setmana que ve, amb una base de dades completa de proves i vacunes anteriors obertes per a la descàrrega de tothom a partir de mitjans de maig. Els resultats de les proves d'anticossos s'han d'incorporar en una etapa posterior.

Diversos estats membres de la UE estan desenvolupant sistemes semblants, cosa que genera preocupacions sobre possibles errors o incompatibilitats. La setmana passada, Dinamarca va començar a provar el seu coronapas, disponible per a les persones vacunades, bé les que hagin donat positiu entre dues i dotze setmanes o bé que hagin tingut una prova de covid negativa en les últimes 72 hores. El programa danès no és per viatjar, però, tot i que permet als usuaris accedir a serveis no essencials, com perruqueries, salons de bellesa i autoescoles. Però, en principi, s’estendrà per incloure-hi museus, teatres, cinemes i restaurants a partir del 6 de maig.

Els Països Baixos també proven un programa semblant anomenat Back to Live que permet a les persones assistir a esdeveniments en directe, sempre que hagin tingut resultats negatius en llocs designats especialment a partir d'aquest dimarts a les 8 del matí, i ho hagin registrat a l'aplicació CoronaCheck amb un codi QR. I el Regne Unit treballa en el desenvolupament d'un passaport semblant al francès a partir del passi verd desenvolupat a Israel.

stats