Internacional 01/09/2015

La funcionària que està disposada a anar a la presó abans que casar homosexuals

Kim Davis, una funcionària de Kentucky, s'obstina a incomplir les ordres del governador i dels tribunals. S'arrisca a ser multada i fins i tot a anar a la presó

Ara
2 min

Barcelona"Amb quina autoritat em nega el dret a casar-me?". "Amb la que em dóna Déu". La conversa entre David Moore i Kim Davis pot semblar surrealista en un país occidental l'any 2015, però ha tingut lloc aquest dimarts a Rowan County, un comtat de Kentucky. Moore ha anat a les oficines del comtat per tal de demanar una llicència matrimonial. Però Davis, funcionària encarregada de donar els permisos administratius per al casament, s'hi ha negat en rodó. El motiu? Moore no es vol casar amb una dona, sinó amb un home.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escena que han protagonitzat el ciutadà i la funcionària ha tingut lloc en una oficina plena de periodistes i activistes, perquè la negativa de Davis no ha estat puntual. Fa mesos que ignora les ordres específiques i directes que ha rebut del governador, i també dels jutges. Diverses parelles de gais i lesbianes l'han denunciat per negar-los un dret que sí que tenen els heterosexuals. Però cap denúncia ni cap ordre ha fet canviar l'actitud de Davis, que ha acabat convertida en una estrella local i nacional. Per als ultres, és una heroïna que lluita per les seves conviccions religioses. Per als progressistes, és una impostora pel fet de cobrar un salari que li paguen els contribuents i negar-se a fer la seva feina.

Objecció de consciència

El cas de Davis no és diferent del de metges i altres professionals que al·leguen motius de consciència per negar-se a fer la seva feina. Ella, cristiana evangèlica, insisteix que no pot donar el vistiplau al matrimoni entre ciutadans del mateix sexe perquè això és contrari a la seva fe. Una ONG cristiana l'assessora legalment i l'ha representat en el llarg procés judicial de judicis i recursos que sempre ha acabat perdent. Segons els seus advocats, Davis és víctima d'una campanya d'assetjament, ja que els ciutadans podrien demanar el permís per casar-se a qualsevol altre dels 137 funcionaris del comtat. El demanen a ella, afirmen, perquè saben que dirà que no.

A més de Moore, la funcionària ha rebut aquest dimarts la visita d'altres parelles homosexuals. Totes li han recordat que una sentència del tribunal suprem obliga els funcionaris a atorgar el permís matrimonial. En tots els casos, la resposta ha estat la mateixa: un no rotund. Al davant de l'ajuntament, un grup d'activistes protestava per l'actitud de Davis, que s'arrisca a haver de pagar multes i fins i tot a anar a la presó si persisteix en el seu desacatament. Dijous, la funcionària haurà d'acudir davant d'un jutge, que haurà de decidir quin és el càstig que li imposa per no obeir les directrius administratives ni les sentències judicials.

stats