Internacional 26/08/2019

El G-7 mobilitza 20 milions de dòlars per combatre el foc a l'Amazònia

França oferirà mitjans militars per a les tasques de control del foc a la regió

Efe
2 min
Fotografia cedida per Greenpeace Brasil que mostra un dels incendis a la zona de Novo Progresso, a l'estat de Para

Biarritz / BrasíliaEl president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dilluns que el G-7 ha aconseguit mobilitzar una ajuda immediata de 20 milions de dòlars –uns 17,9 milions d'euros– per a la lluita contra el foc a l'Amazònia.

Es tracta d'una primera etapa en el pla de col·laboració amb els països afectats perquè aquesta regió disposi dels mitjans necessaris "ara que tant es necessita", ha dit Macron, en una roda de premsa amb el seu homòleg xilè, Sebastián Piñera.

Macron ha assegurat que França –que també és un país amazònic pel seu territori d'ultramar de la Guayana– oferirà mitjans militars per a les tasques de control del foc a la regió.

"Oferirem [al Brasil] un suport financer, d'uns 20 milions de dòlars [...]. El mes vinent teixirem una iniciativa per a l'Amazònia que presentarem oficialment a l'Assemblea General de l'ONU amb tots els països de la regió", ha manifestat el president francès.

Per la seva banda, Piñera s'ha declarat "molt content" per l'acord amb les democràcies més industrialitzades i amb els països amazònics per combatre els incendis, i ha recordat que ara és quan més es necessita el reforç de la cooperació a l'Amazònia.

La segona etapa de l'ajuda, que es presentarà davant l'Assemblea General de l'ONU, comptarà amb la col·laboració de Xile per iniciar el procés de reforestació, "respectant la sobirania però cooperant per cuidar millor" la biodiversitat.

El president xilè ha destacat que caldran "brigades especialitzades" per combatre el foc a l'Amazònia.

Bolsonaro posa en dubte la voluntat de Macron per ajudar l'Amazònia

El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha rebut amb dubtes la voluntat del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, per ajudar en la lluita contra els incendis a l'Amazònia, i ha donat a entendre que el líder francès amaga altres interessos.

En declaracions als periodistes a les portes del palau de l'Alvorada, la seva residència oficial, Bolsonaro ha posat en dubte que "algú ajudi algú altre, a menys que es tracti d'una persona pobra, sense esperar res a canvi".

El mandatari ha mostrat la portada del diari 'O Globo' d'aquest dilluns, que té com a titular principal "Macron promet ajuda de països rics per a l'Amazònia". Amb el diari a les mans, el mandatari s'ha preguntat: "Què és el que volen a l'Amazònia des de fa tant de temps?"

Sense esmentar cap país en particular, el governant ha assegurat que durant el cap de setmana ha conversat amb "líders excepcionals" sobre la greu situació generada pels grans incendis descontrolats en el pulmó vegetal més extens del planeta; uns líders que, segons Bolsonaro, "realment volen col·laborar amb el Brasil" a combatre les flames. En aquest punt, i en una clara al·lusió a Macron, Bolsonaro ha dit que no ha conversat amb els que volen "seguir tutelant el Brasil".

Els incendis a l'Amazònia, que han desencadenat una enorme onada de preocupació en la comunitat internacional, han generat també unes declaracions creuades molt dures entre Bolsonaro i Macron.

La setmana passada el president del Brasil va criticar la decisió de Macron de plantejar la situació generada pels incendis a la cimera del G-7. "Lamento que el president Macron busqui instrumentalitzar un tema intern del Brasil i dels altres països amazònics per obtenir beneficis polítics personals", va dir el líder de la ultradreta brasilera.

stats