Internacional 22/10/2019

El general Gantz, encarregat de formar govern a Israel

El fracàs de Netanyahu a l'hora de teixir aliances dona una oportunitat al cap de l'oposició

Ara
1 min
El general Gantz abraçant Netanyahu, en la inauguració d'una competició esportiva en un estadi de Jerusalem

BarcelonaBenny Gantz, excap de l'estat major d'Israel i líder de l'oposició a Benjamin Netanyahu, tindrà ara l'oportunitat de formar govern si aconsegueix els suports necessaris. Després que Netanyahu reconegués aquest dilluns que no arribaria als 61 parlamentaris –en bona mesura per la renuncia de Gantz a entrar en cap negociació–, el president del país, Reuven Rivlin, donarà la iniciativa a l'exgeneral, com va anunciar ell mateix per Twitter. Si ho aconseguís, Gantz evitaria el cinquè mandat de Netanyahu com a primer ministre, impedint així que el líder de Likud es converteixi en el mandatari més longeu d'Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, Gantz no té una feina fàcil per davant, ja que els resultats de les últimes eleccions –les segones en sis mesos– van tornar a ser molt ajustats i donaven una aritmètica parlamentària complicada. A les eleccions d'abril, tant Gantz com Netanyahu van obtenir els mateixos escons, i la segona volta de setembre va donar a Gantz un avantatge d'un sol diputat, 33 a 32. Així mateix, Gantz va fracassar en el primer intent de formar coalició de govern al arribar només als 54 parlamentaris, un menys que Netanyahu.

Benny Gantz va llaurar la seva carrera militar a principis dels anys 90, sota els primers mandats de Netanyahu, i es va convertir en un dels líders més destacats de l'exèrcit. Va rebre els compliments públics de Netanyahu en més d'una ocasió, fins que va desafiar políticament el primer ministre a principis d'aquest any. El seu partit Blau i Blanc, creat per ell mateix, es presenta com una alternativa de centre molt més moderada que el conservador Likud de Netanyahu. Si ell tampoc aconseguís formar govern Israel es veuria abocat a unes terceres eleccions.

stats