ITÀLIA

El govern italià es desmarca dels contactes Lliga-Rússia

La fiscalia de Milà té oberta una investigació a la Lliga per un presumpte delicte de corrupció internacional

Era una de les compareixences més esperades a Itàlia. El primer ministre del país, Giuseppe Conte, va personar-se ahir davant el Senat arran de la investigació periodística publicada fa dues setmanes que assegurava que el partit de Matteo Salvini, la ultradretana Lliga, va rebre finançament d’oligarques russos pròxims al govern de Vladímir Putin. Conte -que va ser escollit per encapçalar el govern de coalició a Itàlia entre la Lliga i el Moviment 5 Estrelles-, va ser l’encarregat de comparèixer, ja que Salvini es va negar a fer-ho des de bon principi. “Em nego a haver d’aclarir temes que semblen de ciència-ficció”, havia argumentat el polèmic ministre de l’Interior.

Sigui com sigui, la fiscalia de Milà té oberta una investigació a la Lliga per un presumpte delicte de corrupció internacional. El cas situa com a figura central de l’entramat un col·laborador de Salvini: Gianluca Savoini, president de l’associació Llombardia Rússia, i a qui s’acusa de ser el negociador principal del suposat finançament rus. En aquest sentit, Conte sí que va reconèixer la presència de Savoini “en actes de l’executiu italià a Rússia”. El primer ministre, però, va defensar que la seva presència no tenia cap objectiu oficial. “[Savoini] no ocupa ni ha ocupat mai càrrecs oficials com a consultor o expert”, va recalcar.

Entre d’altres, el mandatari va confirmar que Savoini va estar present en diversos viatges oficials i privats de Salvini a Rússia, com el Mundial de futbol. També va confessar que el mateix Savoini va participar en un sopar de gala que el govern italià va oferir a Vladímir Putin durant la seva visita del 4 de juliol a Roma. Conte va justificar l’assistència del col·laborador de Salvini argumentant que abans havia participat a un fòrum socioeconòmic Itàlia-Rússia paral·lel a la visita de Putin i que, com tots els assistents, va ser convidat al sopar.

En qualsevol cas, el primer ministre va reiterar que intentarà que els seus ministres actuïn d’ara endavant amb “la màxima cautela” i que només treballin amb personal acreditat oficialment. Finalment Conte va recordar que la postura d’Itàlia respecte a Rússia és “coherent”, i va aprofitar per pronunciar un discurs en què deixava clar que el compromís d’Itàlia amb la Unió Europea i amb l’OTAN és ferm. En general, la declaració de Conte no va aportar gaire llum al cas i va ser criticada per bona part dels senadors, que demanaven la participació de Salvini.

Situació tensa al govern

Conte va voler deixar molt clara la “confiança” que continua tenint en Salvini. “No hi ha elements en aquest moment que puguin fer disminuir la confiança que tinc amb tots els membres de govern”, va dir. Però la veritat és que el cas pel presumpte finançament rus ha incrementat la tensió entre els grups que governen. El Moviment 5 Estrelles fa temps que es troba en una posició especialment dèbil. I dimarts va rebre un altre cop: Conte va anunciar les obres d’un tren d’alta velocitat entre Torí i Lió, malgrat l’insistent rebuig dels 5 Estrelles.