Internacional 27/04/2015

Grècia aparta Varufakis de l'equip negociador amb Brussel·les

El manté en l'equip però ja no en serà el coordinador, per a satisfacció de la UE

Efe
2 min
Iannis Varufakis afronta avui la negociació final  amb l’Eurogrup.

Brussel·lesEl govern grec ha creat un nou "equip de negociació política" amb la Unió Europea, en què dóna més pes al primer ministre Alexis Tsipras davant el predomini exercit fins ara pel ministre de Finances grec, Iannis Varufakis. El nou equip, que va sorgir d'una reunió ahir diumenge a la nit, estarà coordinat pel viceministre de Relacions Econòmiques Internacionals, Euklidis Tsakalotos, que no depèn de la cartera d'Economia sinó del ministeri d'Afers Exteriors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més, s'ha rellevat l'home que depèn de Varufakis, el secretari general de planificació financera del ministeri de Finances, Nikos Theojarakis, de manera que quedaran liderats per l'altre cap de l'equip negociador del govern, Geòrgios Juliarakis.

"Les autoritats gregues han anunciat que Geòrgios Juliarakis tindrà un paper de coordinació a partir d'ara en el grup i entenem que el primer ministre estarà més directament implicat en l'assumpte. Això és positiu", han indicat a Efe fonts europees.

Tot i així, el govern grec ha assegurat que manté el suport de Varufakis, de qui ha dit que ha estat "objecte d'un atac organitzat" de la premsa internacional, i que només ha decidit prendre algunes mesures encaminades a millorar la coordinació interna. "El ministre de Finances aplica les decisions col·lectives del govern i seguirà treballant per a una solució viable", han dit fonts de l'executiu grec.

El canvi de grup negociador arriba després de les múltiples crítiques a Varufakis durant la reunió de l'Eurogrup de divendres a Riga (Letònia). Segons diversos ministres que van participar en la trobada, l'ambient va ser d'extrema animadversió i pressió cap al ministre grec.

Aquest va contestar ahir diumenge amb un missatge al seu compte personal de Twitter dient que dóna "la benvinguda al seu odi"."Són unànimes en el seu odi cap a mi. I jo dono la benvinguda al seu odi", va escriure el ministre parafrasejant una expressió del president nord-americà Franklin D. Roosevelt en un discurs, el 1936, a Nova York, durant la campanya de les eleccions presidencials.

Altres fonts europees han indicat a Efe que el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va contactar per telèfon amb Tsipras després de la tensa trobada dels ministres, per traslladar-li la necessitat d'"accelerar el procés" de negociacions.

Fonts comunitàries han confirmat que els contactes mantinguts al llarg del cap de setmana –que també es van donar entre Tsipras i la cancellera alemanya, Angela Merkel– s'han centrat en la necessitat de canviar el format de les negociacions.

Des de la UE s'ha expressat la confiança que després dels canvis introduïts pel govern grec es "pugui aconseguir alguna cosa", tot i que en principi no s'espera cap nova trobada de l'Eurogrup abans de la prevista per a l'11 de maig, cosa que suposaria no complir amb la meta d'aconseguir un acord abans de finals d'abril.

stats