Internacional 27/06/2015

Grècia convoca un referèndum sobre l'acord amb els creditors per al 5 de juliol

Tsipras denuncia que "la intenció d'alguns dels socis i de les institucions no era un acord viable per a totes les parts sinó possiblement la humiliació d'un poble sencer". Ha demanat una pròrroga del rescat fins que se celebri la consulta. Alguns ministres han avançat que faran campanya pel no

Ara
2 min

BarcelonaSopresa a Grècia. El primer ministre, Alexis Tsipras, ha anunciat aquest divendres a mitja nit la convocatòria d'un referèndum sobre l'acord amb els creditors per al diumenge de la setmana que ve, 5 de juliol. "Les seves propostes, que incompleixen clarament la legislació europea i els drets fonamentals al treball, a la igualtat, i a la dignitat, mostren que la intenció d'alguns dels socis i de les institucions no era un acord viable per a totes les parts sinó possiblement la humiliació d'un poble sencer", ha denunciat Tsipras en un discurs televisat a la cadena pública ERT, reoberta fa només unes setmanes.

El primer ministre grec ha fet l'anunci poques hores després de tornar de Brussel·les, i de celebrar una reunió d'emergència amb els membres del seu govern. Ha detallat que demanarà una pròrroga del rescat, que acaba el 30 de juny, per la celebració del referèndum.

Tsipras ha deixat clar que és contrari a acceptar l'acord en els termes que ofereixen els creditors, però que acceptarà el resultat de la consulta.Ha dit que correspon als grecs decidir sobre la proposta dels creditors. Aquest dissabte demanarà al parlament l'aprovació dels diputats per a la convocatòria del referèndum.

Un ultimàtum contra l'esperit d'Europa

"Cinc mesos de dures negociacions amb els nostres socis, per desgràcia, s'han acabat amb una proposta que era un ultimàtum cap a la democràcia grega i el poble grec. Un ultimàtum que contradiu els principis fundacionals i els valors d'Europa. Els valors de la nostra construcció comuna d'Europa", ha dit Tsipras en el seu breu discurs. "Ens han plantejat un ultimàtum i és una responsabilitat històrica del nostre país i el nostre poble respondre-hi".

Tsipras ha descrit el referèndum com una "decisió històrica" i ha dit que ha informat de la seva decisió els governs de França i Alemanya i el cap del Banc Central Europeu, Mario Draghi: "els he demanat que ampliïn el nostre rescat actual uns quants dies perquè aquest procés democràtic pugui tenir lloc".

Els grecs hauran de decidir si accepten o rebutjen la rebaixa de de les pensions i l'increment d'impostos per la retallada de 8.000 milions que la UE, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional reclamen a canvi de desbloquejar el finançament del programa de rescat. Grècia ha de pagar el 30 de juny 1.600 milions a l'FMI i el govern ha anunciat que sense aquests fons s'aboca a la fallida. Atemes està ara sota el programa de rescat, que expirava el febrer i que ja va ser ampliat fins a finals de mes.

Tsipras va guanyar les eleccions del 25 de gener amb la promesa d'acabar amb l'austeritat i ara diu que la proposta dels creditors és una "humiliació" i que enfonsarà el país encara més en la recessió.

En sortir de la reunió del govern, diversos ministres han dit que no donen supor a les mesures "salvatges" exigides per les institucions. El ministre d'Energia, Panagiotis Lafazanis, representant de l'ala esquerra de Syriza ha dit que els grecs haruein de respondre amb un "contundent no" en la vo

stats