Internacional 28/07/2015

Grècia estudia una demanda contra Varufakis per "alta traïció" durant les negociacions amb els creditors

El Parlament delibera sobre les acusacions presentades per un advocat i l'alcalde d'una ciutat costanera a la Fiscalia del Tribunal Suprem grec

Efe
2 min
UNA NEGOCIACIÓ ESPINOSA 
 El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, està convençut que l’acord  amb les institucions europees i mundials arribarà la setmana que ve, però  encara queden qüestions conflictives per solucionar.

AtenasLa Fiscalia del Tribunal Suprem grec ha transferit aquest dimarts al Parlament del país una demanda contra el polèmic exministre de Finances Iannis Varufakis, per la seva "actuació durant la negociació" amb els creditors internacionals, que en la seva opinió podria constituir un delicte d'"alta traïció". La cambra ha d'avaluar ara si els seus actes van estar dins dels límits del càrrec de ministre de Finances o si hi ha motius suficients per iniciar una investigació del diputat, per a la qual cosa se li aixecaria la immunitat parlamentària.

La demanda va ser presentada per un advocat i l'alcalde d'una petita ciutat costanera, que també és el líder d'un partit sense representació parlamentària, abans que es publiquessin les últimes revelacions sobre un suposat pla B ideat per l'exministre. Concretament, els demandants consideren que Varufakis va incórrer en el delicte d'alta traïció en haver violat amb la seva actuació, durant les negociacions, el mandat del poble després de les eleccions, que era negociar amb els creditors un acord per treure el país de la recessió.

Segon plec d'acusacions pel pla B de Varufakis

Mentre el Parlament delibera sobre aquesta primera demanda, un grup de cinc advocats prepara un segon plec d'acusacions, aquest ja relacionat directament amb les recents revelacions, que podrien constituir el delicte de revelació de dades personals. En aquesta demanda s'al·ludeix a la conversa de Varufakis amb membres de diversos fons de risc filtrada aquest cap de setmana pel diari conservador grec 'Kathimerini', en la qual segons el diari l'exministre assegura haver elaborat un pla B.

El pla consistia, segons Varufakis, a apropiar-se dels números d'identificació fiscal dels contribuents i empreses mitjançant el pirateig de la Secretaria General d'Ingressos, i crear un sistema de comptes paral·lel de pagament que possibilités efectuar transaccions digitals als ciutadans.

Tot va començar amb una intervenció del presumpte coordinador de la conferència, l'exministre de Finances britànic Norman Lamont, que el va acusar de no haver tingut preparada una alternativa durant les negociacions amb els socis europeus. Va ser llavors quan el diputat de Syriza, sempre segons el rotatiu conservador, va començar a concretar el projecte.

stats