AMÈRICA
Internacional 08/09/2019

Guerra de colors als carrers del Brasil per l’Amazònia

Bolsonaro va fer una crida al “patriotisme” i a la “defensa de la sobirania de l’Amazònia”

Joaquim Piera
2 min
Una jove vestida de negre ahir en una protesta a Rio de Janeiro.

São PauloEl Brasil va celebrar ahir el Dia de la Independència, en una guerra cromàtica que escenifica un nou capítol de la polarització que cultiva diàriament el president Jair Bolsonaro. Coincidint amb el 7 de setembre i la invenció de l’anomenada Setmana del Brasil, durant la qual 4.500 establiments oferiran descomptes, el dirigent ultra havia fet una crida al “patriotisme” i a la “defensa de la sobirania de l’Amazònia”. Per això, va instar la població a vestir-se amb els colors verd i groc de la bandera del Brasil, tal com ja van fer molts els anys 2015 i 2016 durant les multitudinàries concentracions que demanaven l’impeachment de Dilma Rousseff.

La resposta dels estudiants, que encapçalen l’oposició a Bolsonaro, va ser immediata: van convocar manifestacions i van demanar que els participants vestissin de negre, com a símbol de dol pels incendis a l’Amazònia i les retallades en educació al país.

Ahir, a més d’un centenar de ciutats brasileres hi va haver mobilitzacions de rebuig a un president que ja és el més mal puntuat en el primer any de mandat. Els focs a l’Amazònia i la consegüent crisi internacional han desgastat la popularitat de Bolsonaro: un 41% dels brasilers suspenen la seva gestió (al febrer era només un 17%) i el suport minva fins al 29%.

La convocatòria anti-Bolsonaro va obtenir, durant els dies previs, una primera victòria significativa a les xarxes socials, una de les principals eines del militar a la reserva per aconseguir el seu triomf electoral. Diversos estudis demostren que el hashtag #Dia7EuVouDePreto (el dia 7 vaig de negre) ha guanyat la batalla narrativa a internet davant els bolsonaristes i el seu #Dia7EuVouDeVerdeAmarelo (el dia 7 vaig de verd-i-groc).

La guerra de colors remet al que va succeir el 1992, quan el llavors president Fernando Collor, acusat de corrupció, va apel·lar a “tot el Brasil” perquè es manifestés de verd-i-groc. Els estudiants, amb les cares pintades -com també es van poder veure ahir- van organitzar una marea negra, que va accelerar la caiguda del dirigent.

Ahir, a la desfilada militar a la capital, Brasília, que va tenir un cost d’uns 216.000 euros, el president ultra es va passejar amb un Rolls-Royce descapotable al costat del seu fill Carlos, l’arquitecte de tota l’estratègia electoral digital. Hi van ser líders evangèlics i propietaris de canals de televisió, però van faltar-hi el president del Congrés, Rodrigo Maia, i el del Suprem, Dias Toffoli. A la mateixa hora, a São Paulo, uns 20.000 manifestants es concentraven al centre de la ciutat.

Campanya internacional

Bolsonaro intenta ara netejar la seva imatge amb una campanya internacional als principals mitjans del món, on assegura que preserva l’Amazònia. La iniciativa, però, ha tingut algun revés sonor, com la negativa de la CNN a divulgar els anuncis a Europa.

Malgrat tot, els incendis continuen. L’última setmana els satèl·lits de la NASA han comptabilitzat més de mil focus de focs en una desena de municipis amazònics. Un cas significatiu és el de São Félix do Xingu, a l’estat del Pará, amb 128 incendis. El municipi, que té una extensió de 84.213 km² (una mica menor a la de Portugal), té el principal remat boví del país amb 2,24 milions de caps. Enguany, ja ha patit 2.500 incendis, coincidint amb la desforestació de 376,7 km² de selva.

stats