Internacional 14/07/2014

Hamàs ensenya els seus 'drones' i els metges denuncien armes israelianes més letals

La munició dels 'drones' israelians inclou projectils amb metralla dissenyats per "matar amb més precisió"

Efe
2 min
Un solda israelià es prepara per llençar un 'drone'   JACK GUEZ / AFP PHOTO

GazaEl braç armat del moviment islamista Hamàs, les brigades "Azedim al Kasam", ha estrenat avui dilluns els seus avions teledirigits o drones. Equipats amb petits coets, aquests drones són una de les "sorpreses" que Hamàs deia tenir reservada per a Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'entrada en escena d'aquests aparells ha coincidit amb les denúncies d'un metge europeu a l'agència EFE, Erik Fosse, catedràtic de cirurgia de la Universitat d'Oslo, sobre l'ús per part dels drones israelians d'un tipus de munició més mortífera. Fosse explica que aquests projectils esclaten en impactar a terra i desprenen prou energia i metralla com per destrossar la part inferior del cos, causant greus cremades i sovint amputacions.

"És un tipus de bomba antipersona, de petit diàmetre, dissenyada per a matar amb més precisió i que causa un tipus de ferides particulars" ha dit el metge noruec a l'hospital Al Shifa de Gaza. Erik Fosse, que porta més de 30 anys a la professió i que actualment col·labora amb l'ONG noruega NORWAC, ha afegit que "alguns cadàvers no tenen cames, i presenten centenars de cremades de peces de metall líquid molt calent".

Novetats tàctiques i armamentístiques respecte les anteriors ofensives

Fosse ha ressaltat també la diferència respecte les ofensives del 2008 i el 2009, ja que actualment Israel ataca de forma regular edificis administratius i cases particulars. "Hi ha tres tipus principals de ferides: les que es produeixen per l'impacte de míssils, les causades per armes de menor calibre i traumatismes causats per l'enderrocament de sostres i parets", ha detallat.

El portaveu de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Ihab Bassisso, també ha mostrat la preocupació per les armes emprades per l'exèrcit israelià, en la mateixa línia que el cirurgià noruec. Bassisso ha declarat que no estan "segurs del tipus d'armes que causen" aquest tipus de ferides, però que "el que hem vist és que són més letals, amb ferides per tot el cos".

Per la seva banda, un expert legal de l'Exèrcit d'Israel ha assegurat a l'agència EFE que Erik Fosse ja havia fet denúncies similars durant les ofensives del 2012 que al final "van resultar ser falses". També ha insistit que Israel "respecta les lleis de la guerra", fins i tot quan les cases dels milicians palestins són considerades objectius militars legítims.

stats