TERRITORIS OCUPATS PALESTINS
Internacional 06/02/2012

Hamas i Fatah acorden que Mahmud Abbas lideri el govern palestí fins a les eleccions

Alguns responsables reconeixen que s'haurà d'endarrerir la convocatòria dels comicis, prevista pel maig. L'acord suposa un pas endavant en la reconciliació de les dues principals faccions palestines

Ara
1 min
Abbas (esquerra) i Meshal (dreta), amb l'emir del Qatar / REUTERS

BarcelonaHamàs i Fatah han acordat que el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, sigui el cap del govern provisional palestí que ha de preparar les properes eleccions. L'acord es va concretar diumenge a les converses de Qatar, entre el mateix Abbas i el dirigent de Hamàs, Khaled Meshaal. Està previst que aquest dilluns es faci una altra reunió i un anunci formal de l'acord. El nou govern provisional estaria format per independents i tecnòcrates i el seu principal objectiu seria un garantir la celebració de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera s'avança en l'acord de reconciliació que es va posar en marxa l'abril passat, que busca acabar amb l'enfrontament entre les dues principals faccions palestines i també amb la divisió entre Gaza, governada per Hamàs, i Cisjordània, sota control d'Fatah, que no va reconèixer el resultat de les darreres eleccions, el gener de 2006, que van guanyar els islamistes.

En principi l'acord preveia la convocatòria d'eleccions el maig d'enguany, però les fonts implicades en la negociació reconeixen que ara pot ser massa tard per respectar aquesta data. L'actual cap de govern palestí, Salam Fayad, no va ser elegit a les eleccions, sinó designat per Abbas, el 2007, argumentant una situació "d'emergència nacional". El mandat del parlament també va expirar fa més d'un any.

stats