Internacional 06/03/2015

Hamàs felicita l'OAP per suspendre la cooperació en seguretat amb Israel

"La rebem positivament. Què es pot dir? Per descomptat, era nociva per als palestins", ha afirmat el número dos del grup islamista en un comunicat

Efe
2 min
Isrelians i palestins no avancen en la primera reunió en 15 mesos

GazaEl moviment islamista Hamàs ha felicitat aquest divendres l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) per suspendre la coordinació en matèria de seguretat amb Israel. El "número dos" del grup, Musa Abu Marzuq, ha afirmat en una nota de premsa des d'El Caire que la decisió "va en la direcció adequada". "Hamàs la rep positivament Què es pot dir? Per descomptat, era nociva per als palestins", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Consell Central de l'OAP en la seva 27ena conferència celebrada aquest dimecres i dijous a Ramallah, va analitzar la situació política a Palestina, "a la llum de les violacions israelianes i crims contra el poble palestí, així com la falta d'acció d'actors significatius de la comunitat internacional".

En aquesta línia, l'òrgan compost per 110 membres elegits pel Consell Nacional Palestí (PNC, en les seves sigles en anglès) va anunciar a la nit la seva decisió de "suspendre totes les formes de coordinació en seguretat amb Israel a causa de les sistemàtiques vulneracions de les seves obligacions de els acords signats ".

Alhora, i després de debatre el paper de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) creada el 1994 després de la signatura dels acords d'Oslo entre palestins i israelians, el Consell va resoldre mantenir intacta la institució "resultat de la lluita nacional del poble palestí per passar de l'ocupació a la independència".

Les conclusions de l'OAP segueixen l'estela de la resolució presa per Israel a principis de 2015 de congelar la transferència de 500.000 xéquels (106 milions d'euros) en impostos recaptats a l'Autoritat Palestina a represàlia a la seva sol·licitud d'adhesió a la Cort Penal Internacional (CPI) el gener d'aquest any.

A més, l'expansió dels assentaments a Cisjordània i Jerusalem Est, "el rebuig d'Israel de retirar-se de les fronteres de 1967, d'alliberar els presoners i el bloqueig sobre Gaza", han motivat la decisió, va explicar l'OAP en un comunicat.

stats