Internacional 18/03/2013

Hillary Clinton canvia d'opinió: ara es mostra favorable al matrimoni gai

L'any 2008, com a candidata a les eleccions, va demanar una llei que definís el matrimoni com la unió entre un home i una dona

Ara
2 min

BarcelonaEls temps canvien i alguns polítics també ho fan. Hillary Clinton, que l'any 2008 va defensar la necessitat d'una llei que definís el matrimoni com la unió entre un home i una dona, s'ha mostrat ara favorable al matrimoni gai. L'exsecretària d'Estat dels Estats Units ha anunciat el seu suport al matrimoni gai en un vídeo difós aquest dilluns pel portal de Human Rights Campaign, una organització que treballa pels drets dels homosexuals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'any 2008, en l'amarga campanya per escollir el candidat demòcrata a la Casa Blanca, qualsevol aspecte que allunyés els presidenciables del centre polític era tractat amb molta cura. Amb els republicans condicionats pel Tea Party i apostant obertament pels valors ultraconservadors, el matrimoni gai es va convertir en motiu de polèmica. No se sap si per convicció o per oportunisme polític, però el cert és que, durant la campanya, Clinton va mostrar-se contrària al matrimoni homosexual. Tan contrària, de fet, que va defensar la necessitat d'una legislació que establís "per sempre més" que el matrimoni és la unió entre un home i una dona.

D'això, però, ja en fa cinc anys. I Clinton, que podria tornar a optar a la presidència quan Obama deixi el càrrec, ha canviat d'opinió: "Els nord-americans homosexuals, bisexuals i transsexuals són els nostres col·legues, els nostres mestres, soldats, amics, els nostres éssers estimats", diu en la filmació. "Els homosexuals, bisexuals i transsexuals són ciutadans iguals i amb plens drets. Com a tals mereixen els drets de la ciutadania i això inclou el matrimoni". Clinton reivindica la seva tasca com a secretària d'Estat i assegura que, quan ocupava el càrrec, va defensar els drets dels gais arreu del món: "Els drets dels homosexuals són drets humans", diu la política, per qui "Amèrica és millor que mai quan defensa els drets humans". L'exsecretària explica l'anècdota d'un jove algerià que ara fa un any li va dir que els Estats Units havien de "donar exemple".

El canvi d'opinió de Clinton podria estar motivat pel creixent suport que el matrimoni gai desperta en els conservadors Estats Units. D'acord amb el Centre Pew d'Opinió Pública el 46 per cent dels votants en les eleccions de 2012 afavoreix el reconeixement legal de les parelles del mateix sexe, i el 44 per cent s'oposa. Però, de forma crucial, el suport al matrimoni dels homosexuals arriba al 59 per cent entre els més joves, els futurs votants. A més, el suport al matrimoni gai per part de l'opinió pública als Estats Units no ha parat de créixer.

No ha estat Hillary Clinton l'única dels potencials competidors per la candidatura presidencial del Partit Demòcrata el 2016 a defensar el matrimoni gai. L'actual vicepresident dels EUA Joe Biden; el governador de l'Estat de Maryland, Martin O'Malley; i el governador de l'Estat de Nova York, Andrew Cuomo, també hi donen suport.

stats