GUERRA A SÍRIA
Internacional 18/02/2014

La història de Marwan i els 3.700 menors sirians refugiats no acompanyats

L'ACNUR diu que el nen de 4 anys es va quedar endarrerit d'un grup on anava la seva família. És freqüent que molts menors fugin sols fins que els pares s'hi puguin reunir

Ara
2 min

BarcelonaSegons ha informat Andrew Harper, portaveu de l'ACNUR a Jordània, Marwan, el nen de 4 anys que apareix a la portada de l'ARA com si hagués travessat sol la frontera entre Síria i Jordània, només s'havia separat temporalment dels seus pares. Marwan va quedar a alguns metres de distància del grup de refugiats amb què caminava pel desert, entre els quals hi havia els seus familiars. Jared Kolher, fotògraf de l'ACNUR, ha penjat aquest dimarts al seu compte de Twitter una fotografia amb més context, on es veu ampliada la figura del nen, que no està sol enmig del desert sinó que ha quedat enrere en el grup. "Durant una estona no es localitzava els seus pares, fins que se'ls va poder localitzar", han explicat fonts de l'oficina de l'ACNUR.

La confusió es va produir quan la presentadora de la CNN Hala Gorani va retuitejar la imatge assegurant que el nen "estava creuant el desert tot sol". Diversos mitjans, entre ells l'ARA, van donar equivocadament per bona aquesta informació. El fet és que, efectivament, el petit s'havia separat dels seus pares, però formava part del mateix grup.

De totes maneres, tot i que el portaveu de l'ACNUR a Jordània ha concretat aquest matí que Marwan només s'havia separat temporalment dels seus, moments després que la fotografia comencés a circular dilluns un portaveu de la mateixa organització a Londres, Andrej Mahecic, deia al diari britànic 'Daily Mirror' que l'ACNUR creia que "Marwan va perdre's a la nit", donant per fet que el nen estava sol. Contactat aquest matí per l'ARA, Mahecic ha acusat el rotatiu britànic de tergiversar les seves declaracions. "Jo sabia tan poc com vostès ahir a la nit, i vaig dir al 'Daily Mirror' que potser els pares no sortien a la fotografia, però que en aquests casos no es pot especular", explica. "Finalment, vaig dir-los que, qui sap, potser el nen s'havia perdut durant la nit, i ells només van citar aquesta darrera frase", critica.

L'organisme de l'ONU dedicat a l'atenció dels refugiats explica que, fins al setembre, han arribat a Jordània i el Líban 3.700 menors no acompanyats. L'ACNUR els identifica a la frontera i, si no aconsegueix localitzar els pares o familiars, els porta a centres de menors, on estan segurs fins que una família de refugiats accepta acollir-los. L'ACNUR fa seguiment dels menors per si els pares o els familiars apareixen més tard.

stats