Internacional 27/02/2014

Ianukóvitx reapareixerà divendres a una ciutat del sud de Rússia

El president destituït farà una roda de premsa des de Rostov del Don, molt a prop de la frontera amb Ucraïna

Efe
1 min
Manifestants contraris a Ianukóvitx, aquest dijous a Kíev./ REUTERS

KíevDesprés de diversos dies desaparegut, el president destituït d'Ucraïna reapareixerà divendres en una roda de premsa que oferirà des de la ciutat russa de Rostov del Don, al sud del país. Segons l'agència russa Interfax, que cita fonts properes a l'expresident, la conferència tindrà lloc a les 17 h de la tarda, les 14 h en el fus horari català.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Parlament ucraïnès va destituir Ianukóvitx el passat 22 de febrer, després dels sagnants enfrontaments que van tenir lloc a la plaça Maidan de Kíev entre els manifestants i la policia. Fins aquest dijous, quan ha difós una declaració, no s'havia tornat a saber res d'ell.

Ianukóvitx es reivindica com a president legítim d'Ucraïna i demana la protecció de Moscou després d'haver rebut amenaces de mort. Segons algunes fonts, Rússia li ha concedit l'asil, però el Kremlin no ho ha confirmat.

Després de signar un acord amb els opositors divendres passat, Ianukóvitx va abandonar la seva residència de Kíev en direcció a l'est d'Ucraïna. Allà hauria intentat sense èxit sortir del país, des de la seva regió natal de Donetsk, i després s'hauria dirigit fins a la península de Crimea, on la població és majoritàriament russòfona. Des d'allà, on hi ha una de les bases de la marina russa, hauria aconseguit finalment sortir d'Ucraïna via marítima direcció Rússia.

Les noves autoritats ucraïneses han emès una ordre de cerca i captura internacional contra Ianukóvitx per "assassinats massius de manifestants" i han demanat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia que el jutgi per crims contra la humanitat.

stats