Internacional 07/06/2014

Imatges per satèl·lit revelen detalls de l'interior d'un camp de concentració a Corea del Nord

Algunes informacions apunten que hi poden viure uns cinc mil presoners

Joan Antoni Guerrero
3 min
Una vista general del camp de concentració nord-coreà. ARA

BarcelonaAlguns detalls del dia a dia i la distribució d'un dels camps de concentració més grans de Corea del Nord, el camp número 25 de Ch'ongjin, on es confinen presos polítics, queden al descobert en les conclusions d'una nova anàlisi de les imatges per satèl·lit que ha aconseguit el Comitè pels drets Humans a Corea del Nord, una organització amb seu a Washington que acaba de publicar els resultats de la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anàlisi, que cobreix l'activitat observada en el camp en els últims 12 mesos, s'ha basat en imatges recollides per Airbus aquest març. Els autors de l'estudi han dividit l'interior del camp en cinc àrees: un perímetre de seguretat, una secció administrativa, l'àrea central (amb indústries lleugeres, allotjament per als presoners, serveis agrícoles), terrenys d'activitat agrícola i altres instal·lacions.

El perímetre de seguretat s'estén aproximadament uns 5.100 metres i inclou murs, portes d'accés i punts de control. Es veuen quatre portes d'entrada al camp i probablement tres camins per accedir-hi. S'han identificat un total de 41 punts de control (24 en el perímetre de seguretat, vuit als murs del recinte central i nou distribuïts internament). L'anàlisi mostra que estan en bones condicions i l'absència de vehicles fa pensar que els guàrdies hi accedeixen a peu.

Àrea amb monuments i memorials

Al nord-est del camp hi ha l'àrea administrativa que inclou 30 edificis, diversos monuments i memorials i un llac. Les informacions dels desertors i l'anàlisi de les imatges indiquen que els edificis s'utilitzen per a l'administració de la presó, serveis culturals, allotjament, manteniment i altres suports. La identificació de tres ponts de 600 metres en bones condicions fa pensar que hi ha una connexió econòmica i social important entre el camp i la ciutat veïna.

A l'àrea central del camp s'hi localitzen indústries lleugeres, allotjament per als presoners i algunes àrees agrícoles amb hivernacles, granges per a bestiar i aviram o edificis de manteniment.

Camps conreats a mà

Els terrenys cultivats que s'hi veuen es calcula que tenen una extensió de 79 hectàrees, amb camps de blat i arbres fruiters en les zones més escarpades. Els camps es veuen ben definits i mantinguts. L'absència de cap equipament mecànic suggereix que els camps es conreen i mantenen a mà.

Pel que fa a altres instal·lacions que es veuen en les imatges detectades per satèl·lit, els autors de l'anàlisi han comprovat l'existència d'un edificació emmurallada, relativament retirada i controlada per almenys cinc llocs de guàrdia, fet que fa pensar que és un edifici de gran importància. No és clar l'ús que se'n fa, però segons l'informe la mida i les característiques no suggereixen que es pugui tractar d'un punt d'emmagatzematge de municions.

Cementiris estables

En les imatges analitzades també s'hi veuen dos cementiris, dels quals no s'ha vist una ampliació significativa. Això fa pensar que les autoritats hagin optat per cremar els nous cadàvers o bé enterrar-los en altres indrets.

L'estudi conclou que encara no s'ha pogut determinar quantes persones viuen al camp, i que la xifra de 5.000 presoners, a partir de dades de desertors, no s'ha pogut confirmar. El Comitè per als Drets Humans a Corea del Nord destaca que continuarà controlant aquest camp de concentració per tal de continuar recopilant evidències d'abusos de drets fonamentals a l'interior del país més misteriós del món, regit pel dictador Kim Jong-un.

stats