Estats Units
Internacional 26/06/2021

Un informe del 2018 va detectar danys estructurals a l'edifici ensorrat a Miami

Un incendi entre la runa dificulta la recerca dels 159 desapareguts

2 min
La muntanya de runa de l'edifici ensorrat dijous a Miami

SabadellL'edifici que es va ensorrar dijous als afores de Miami tenia "danys estructurals importants" des de l'any 2018 que encara no s'havien corregit. Així ho va concloure, fa gairebé tres anys, un informe tècnic elaborat per l'enginyer Frank Morabito i que ha fet públic aquest dissabte l'ajuntament de Surfside, la localitat on s'aixecava el Champlain Towers South, el bloc de 12 plantes que va caure parcialment i va deixar, com a mínim, quatre persones mortes i 159 de desaparegudes.

En concret, segons aquest document, la mala col·locació de la capa d'impermeabilització de sota la piscina havia malmès notablement la llosa estructural de formigó que hi havia a sota. "No canviar la impermeabilització en el futur pròxim farà que l'extensió del deteriorament del formigó creixi exponencialment", afegia l'informe, que també assenyalava la presència d'"esquerdes abundants" en columnes, bigues i parets del garatge. El text instava a dur a terme les reparacions necessàries, però no parlava de cap risc d'esfondrament i, de fet, ara per ara no s'ha confirmat que la causa de la caiguda de l'edifici estigui relacionada directament amb els problemes estructurals detectats fa tres anys. La torre, construïda el 1981, havia de rebre aquest any una nova certificació, com totes les construccions amb 40 anys d'antiguitat. Per aquest motiu, l'empresa propietària del bloc, Champlain Towers South Condominium, tenia intenció de començar ben aviat una reforma en profunditat de l'edifici.

L'alcalde Surfside, Charles Burkett, va recomanar divendres als veïns de Champlain Towers North, un edifici bessó del que es va ensorrar, construït també el 1981 a pocs metres de distància, que l'evacuessin, davant del risc que també pogués caure. "No us puc assegurar que l'edifici sigui segur", va dir, i va assenyalar que "probablement" es va construir "amb els mateixos materials i els mateixos plànols" que el bloc sinistrat.

Recerca infructuosa

Mentrestant, dos dies i mig després de l'esfondrament, continua la recerca de possibles supervivents sota la runa, de moment sense èxit: encara no s'ha trobat cap de les 159 persones que es van donar per desaparegudes aquest divendres, i les possibilitats de trobar-ne algunes amb vida són cada vegada més remotes. El nombre de víctimes mortals es manté oficialment encara en quatre.

"El més important ara és l'esperança. Això és el que ens guia. És una situació extremadament complicada", ha dit el cap dels bombers del comtat de Miami-Dade, Alan Cominsky. Les tasques de rescat, però, s'han complicat encara més a causa d'un incendi que s'ha declarat enmig de les runes. Els bombers no han pogut localitzar encara l'origen exacte del foc, però la columna de fum que surt de les restes de l'edifici dificulten molt la recerca.

stats