Internacional 16/05/2019

El Partit Conservador britànic posa data de sortida a Theresa May: el 3 de juny començarà el procés de substitució

Els diputats de segona fila forcen la sortida de la 'premier', amb independència del vot del Brexit

Quim Aranda
3 min
Theresa May, arribant aquest migdia al Parlament de Westminster / REUTERS

LondresAra sí. Els dies de Theresa May al davant del govern britànic estan comptats, independentment que aconsegueixi o no tirar endavant el seu pla de sortida de la Unió Europea (UE). En una reunió que ha tingut lloc aquest dijous al migdia al Parlament de Westminster entre la primera ministra i Graham Brady, president del poderós Comitè 1922, que aplega el nucli dur dels diputats de segona fila 'tories', Brady ha forçat May a acceptar un calendari per a la seva marxa de Downing Street.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La setmana clau en què s'obrirà el procés de substitució serà la que comença el 3 de juny, un cop el govern hagi posat a votació, en segona lectura, la llei del Brexit. Una llei que inclourà el polèmic acord de retirada i la declaració política pactada amb la UE el 25 de novembre, documents que ja han sigut refusats pels diputats tres vegades entre mitjans de gener i finals de març.

Un cop el Parlament es pronunciï aquella setmana –el dia concret encara s'ha de determinar–, i amb independència de quin sigui el resultat de la votació sobre la llei del Brexit, el Comitè 1922 posarà la maquinària en marxa. May no ha tingut cap més opció que acceptar la proposta per tal d'evitar una humiliant revolta dels seus propis diputats, disposats a canviar les regles i forçar una nova moció de confiança, com la que ja va patir el desembre passat.

En declaracions a la BBC, Brady ho ha explicat en els termes següents: "Seguidament a la votació en segona lectura de la llei, la primera ministra i jo ens trobarem per organitzar el calendari per a l'elecció del nou líder del Partit Conservador. Aquesta és la posició acordada per la primera ministra i l'executiva del Comitè 1922. La reunió tindrà lloc independentment del resultat de la votació, tant si ha estat aprovada com si no."

L'anunci fet per Brady implica, a la pràctica, que Theresa May té molt poques o, de fet, cap possibilitat de veure aprovat el seu acord i deixar Downing Street com pretenia, és a dir, com la 'premier' que va treure el Regne Unit de la Unió Europea.

La situació a què s'ha arribat després dels tres intents fallits suposa que cap dels diputats conservadors que s'oposaven a l'acord de retirada tenen ja cap incentiu per aprovar-ho; encara més després que s'hagin vist obligats a participar en les eleccions europees del dijous 23 de maig. Aquests diputats rebels no només volen desfer-se de la 'premier', sinó que volen fer-ho com més aviat millor. I el dia 26 tindran una altra excusa damunt la taula: els més que catastròfics resultats de les eleccions europees, que es coneixeran llavors, després que s'hagin tancats tots els col·legis electorals als estats membres.

Si la llei s'aprovés, Theresa May encara tindria l'opció de quedar-se unes setmanes més a Downing Street, fins a completar tot el tràmit legislatiu, possiblement fins a finals de juny. Però si no, com és pràcticament segur, la dimissió seria qüestió d'hores.

A l'altra banda de la trinxera, entre les files laboristes, els incentius del grup que lidera Jeremy Corbyn per ajudar May en el tràngol final del seu lideratge són tan escassos com els que tenen els diputats 'tories', especialment els que van votar a favor del seu pacte a contracor en la segona i tercera votació. El laborisme, en tot cas, ja ha anunciat que no donarà suport a la llei del Brexit que es votarà la setmana del 3 de juny si el govern no accepta la demanada d'un compromís per entrar a formar part d'una unió duanera amb la Unió Europea.

La reunió de Brady i May s'ha vist amanida amb un altre anunci rellevant. Minuts abans que es confirmés quan tindrà lloc el tret de sortida de la cursa pel lideratge conservador, l'exalcalde de Londres i exministre d'Afers Estrangers de Theresa May, Boris Johnson, ha fet saber des de Manchester que participaria en la contesa. Una cursa per a la qual hi ha no menys de cinc contendents potencials. A més de Johnson, Dominic Raab, exministre del Brexit; Esther McVey, exministra de Treball i Pensions; Jeremy Hunt, actual responsable del Foreign Office, i Sadij Javid, ministre de l'Interior.

En declaracions en un acte públic, Johnson ha assegurat a preguntes del conductor que vol "la feina de primer ministre". I ha afegit: "No crec que sigui un secret per a ningú. Però de moment no hi ha cap vacant". A partir del 3 de juny, però, la pista per participar en la carrera ja estarà bastida.

La setmana de l'esmentat dia 3 coincideix, a més, amb la de la visita d'estat que Donald Trump farà al Regne Unit, aleshores de minigira a Europa per participar en els actes commemoratius del 75è aniversari del desembarcament de Normandia.

stats