La intensificació dels atacs al Donbass fa pujar la tensió a Ucraïna

Els Estats Units continuen afirmant que la invasió russa és "imminent", mentre que Moscou insisteix que està replegant tropes

4 min
Restes dins d'una llar d'infants després del bombardeig a l'assentament de Stanytsia Luhanska, Ucraïna

Barcelona / Brussel·lesNova escalada de tensió en el conflicte ucraïnès, tant en el flanc dialèctic com sobre el terreny. L’exèrcit del país i els separatistes pro-russos de les repúbliques autoproclamades de l'est del país s'acusen mútuament d'intensificar el conflicte al Donbass, una guerra que ja fa vuit anys que s'allarga. Mentrestant, els Estats Units han rebut la resposta escrita a les demandes sobre la seguretat europea del Kremlin, amb un to que no rebaixa gens la tensió en la via diplomàtica: si Occident no cedeix, "Rússia es veurà obligada a reaccionar amb mesures de naturalesa tècnico-militar". I encara més, Moscou ha expulsat el número dos de l'ambaixada dels Estats Units al país, Bart Gorman, un gest davant el qual Washington encara no ha reaccionat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant de tot aquest tens entramat d'acusacions creuades, però, les parts continuen enrocades. Els Estats Units continuen alertant que la invasió russa d'Ucraïna és "imminent" i, juntament amb els aliats de l'OTAN i la Unió Europea desmenteixen que s'hagin començat a retirar tropes russes de la frontera com afirma Moscou. "Del que tenim evidència i estem molt preocupats és sobre l'augment dels combats i els forts bombardejos en algunes parts de la frontera", ha dit aquest dijous el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que s'ha reunit primer amb els ministres de Defensa de l'OTAN i després amb els caps d'estats i líders de la UE en una cimera informal i breu convocada d'urgència per abordar la crisi d'Ucraïna. "Certament, estem molt més preocupats", ha conclòs l'exministre espanyol.

Bombardeig a una escola

En un comunicat a Facebook, l'exèrcit ucraïnès ha denunciat el bombardeig d'una escola infantil a la localitat de Stanytsia Luhanska, que ha deixat més la meitat de la població sense subministrament elèctric. El document s'acompanya de fotografies que mostren un forat causat per un obús en la paret de l'escola, esmicolada sobre les joguines, en un atac que hauria deixat tres ferits lleus entre el personal. A més, Kíev denuncia un total de 29 violacions de l'alto el foc en tota la regió, que han deixat un soldat ucraïnès ferit. El president Volodímir Zelenski ho ha qualificat de "provocació" i ha reclamat que els observadors internacionals de l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) no es retirin dels seus llocs, com han anunciat diversos governs europeus, que ja han retirat el seu personal militar i diplomàtic del país. Segons fonts militar ucraïneses l'atac ha de ser deliberat perquè l'escola es troba molt a prop de la línia de front –que gairebé no s'ha mogut en els últims anys– i les forces pro-russes en tenien les coordenades. Els mitjans russos, en canvi, en responsabilitzen els ucraïnesos. La guerra es lliura, encara, en el terreny de la propaganda.

Per la seva banda, les autoritats de l'autoproclamada república popular de Luhansk, citades per l'agència russa Interfax, han denunciat que "la situació en la línia de front s'ha degradat en les últimes 24 hores", i han denunciat Kíev per "intentar portar el conflicte a una escalada".

Amenaça també sobre Kíev

La Casa Blanca continua insistint que la invasió és imminent, encara que havien fixat la data per a ahir, dimecres, i ara parlen dels "pròxims dies". El secretari d'Estat, Anthony Blinken, ha participat en una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU per parlar sobre Ucraïna que estava prevista de fa temps. Allà ha assegurat que els plans de Moscou inclouen la presa de Kíev. Ha reiterat que el govern rus planeja un "pretext" per justificar la seva intervenció, com ara un atemptat terrorista, un suposat descobriment de foses comunes o fins i tot un atac real o fictici amb armes químiques. Segons el cap de la diplomàcia dels EUA, després Rússia començaria a bombardejar el país veí per seguir amb una invasió terrestre que inclouria l'avançament de tancs i soldats cap a diversos punts clau, inclosa la capital.

Blinken també ha dit que ha enviat una carta al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, per proposar-li una reunió a Europa la setmana que ve per preparar una cimera dels dos països. Els EUA també han proposat reunions del Consell OTAN-Rússia i del Consell Permanent de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).

Per la seva banda, l'ONU ha advertit que la situació al voltant d'Ucraïna és "extremadament perillosa" i ha instat totes les parts a resoldre les tensions a través de la diplomàcia, i ha assenyalat que és l'única alternativa. La responsable d'Assumptes Polítics de l'organització, Rosemary DiCarlo, ha subratllat que tots els països han de complir amb la Carta de les Nacions Unides i evitar amenaces o l'ús de la força contra la "integritat territorial o la independència política de qualsevol estat". Ha expressat la seva preocupació per les informacions sobre suposades violacions de l'alto el foc al Donbass: "Si es confirmen, no es pot permetre que vagin més enllà".

Ucraïna i Geòrgia, convidats a Brussel·les

Rússia continua insistint que està retirant més unitats militars de la zona, en la mesura que acaben les maniobres i tornen a les seves bases en trens. Sense donar més detalls, el ministeri de Defensa afirma que la retirada "trigarà temps". Una promesa rebuda amb escepticisme per part dels Estats Units i l'OTAN, que diuen que no veuen canvis substancials sobre el terreny i que Moscou continua enviant tropes a assetjar Ucraïna.

Per això, els aliats i socis europeus s'han reunit aquest dijous tant en el marc de l'OTAN com de la UE i han enviat un missatge contundent a Moscou. D'una banda, tant Ucraïna com Geòrgia han participat en la trobada a la seu de l'Aliança Transatlàntica a Brussel·les, un clar gest de rèplica per a Moscou, que reclama que cap de les dues ex repúbliques soviètiques puguin entrar a l'Aliança. De l'altra, la UE reivindica la seva unitat i recorda a Putin que té a punt un paquet de sancions "robust" que amenaçaria Rússia per fronts tan importants com el financer, el tecnològic o l'energètic. Ara bé, cap dels aliats ha activat aquesta via malgrat haver denunciat una escalada militar a la zona de conflicte. Les sancions s'aplicaran quan la intensitat de l'escalada ho requereixi, ha dit Borrell.

stats