DRETS DE LA DONA
Internacional 25/05/2018

Irlanda diu ‘sí’ a l’avortament, segons una enquesta a peu d’urna

El 'sí' hauria obtingut un 68% dels vots, i el 'no' un escàs 32%

Quim Aranda
2 min
Un mural pel 'sí', a Dublin

LondresIrlanda ha trencat de manera aclaparadora l’últim tabú d’una societat fins no fa gaire pràcticament sotmesa per l’Església catòlica: la prohibició de l’avortament. Una enquesta a peu d’urna difosa per l’ Irish Times en el moment del tancament, aquest divendres, dels col·legis electorals (22.00, hora de Dublín, una més a Catalunya) pronosticava una esclatant victòria dels partidaris de la interrupció voluntària de l’embaràs (68% a 32%) en el referèndum celebrat sobre la supressió o no de la vuitena esmena de la Constitució. L’article penalitzava l’avortament, fins ara només permès en cas de perill per a la mare, fos quina fos la condició del fetus o encara que fos el resultat d’una violació. El diari va ponderar respostes de 4.000 electors de 160 col·legis de tot el país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dades oficials, però, no es començaran a conèixer fins al migdia de diissabte. El recompte s’inicia a les nou del matí.

El ministeri de l’Interior tampoc no va facilitar cap dada de participació. Amb tot, estimacions del mateix Irish Times suggerien que, amb tota seguretat, se superaria la registrada en el referèndum que el 2015 va aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe. Aleshores van acudir a les urnes un 60,52 % dels 3,2 milions de persones amb dret a vot i van dir que sí el 62%, sis punts menys que ahir, d’acord amb l’enquesta del diari dublinès.

La gran polarització viscuda els últims dies justifica el fet que tant els partidaris de legalitzar l’avortament -les primeres dotze setmanes de gestació, segons els projectes ja avançats pel govern- com els que encara el refusen hagin posat tota la carn a la graella per convocar el màxim nombre de conciutadans. Si els resultats de l’enquesta es confirmen a mitja tarda, Irlanda haurà completat en menys d’una dècada un canvi social enorme. I l’Església haurà sigut la gran derrotada després de segles de posició dominant.

stats