Internacional 16/07/2017

Israel reobre l'Esplanada de les Mesquites després d'estar dos dies tancada

L'espai més sagrat per als musulmans a Jerusalem va ser clausurat després d'un atac en què van morir dos policies israelians i els tres assaltants àrabs

Efe
2 min
Els palestins han orat a fora de la Ciutat Vella de Jerusalem

JerusalemL'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem ha reobert avui les portes després de més de 48 hores tancada. Ho ha fet després d'instal·lar arcs detectors de metalls, una de les mesures de seguretat imposades per Israel després de l'atac que va tenir lloc aquest divendres a la Ciutat Vella.

"Al-Aqsa [el nom de la mesquita de Jerusalem] ha estat reoberta pels musulmans residents a Jerusalem i els visitants", ha confirmat a l'agència Efe el portaveu de la policia israeliana Micky Rosenfeld, que ha apuntat que "gradualment es permetrà l'accés al Mont del Temple [denominació jueva per a l'Esplanada de les Mesquites]".

Les mesures de seguretat addicionals, inclòs el tancament del recinte, són una resposta a l'atac d'aquest divendres prop de la Porta dels Lleons de la Ciutat Vella, a l'est de Jerusalem, ocupat per Israel, on tres àrabs van obrir foc contra dos agents de la policia que van morir a causa de les ferides. Els tres atacants també van morir, abatuts a trets per les forces de seguretat.

Avui, després de la reobertura, el personal del Waqf (autoritat de patrimoni islàmic encarregada de custodiar el recinte sagrat), s'ha negat a passar pels detectors de metalls. Així ho assegura la portaveu policial Luba Samri en un comunicat, en què afegeix que "no hi haurà discriminació per edat per permetre l'entrada al recinte".

El ministre israelià de Seguretat Pública, Gilad Erdan, ha indicat hores abans a la ràdio de l'exèrcit que algunes de les portes destinades a l'accés dels musulmans "continuaran tancades avui" i ha afegit que la seva intenció era instal·lar portes detectores de metalls "al més aviat possible".

"Les portes [amb detectors de metalls] serviran per prevenir qualsevol atac com el d'aquest divendres", ha assegurat Rosenfeld, que reconeix que encara no sap el nombre exacte de dispositius instal·lats. Sí que ha confirmat, però, que han augmentat les unitats policials als voltants de l'Esplanada i a la Ciutat Vella, i també les càmeres de vigilància.

L'ampla esplanada acull la mesquita d'Al-Aqsa i el santuari de la Cúpula de la Roca, i per a l'islam és el tercer lloc més sagrat. Per al judaisme, en canvi, és el primer, i l'anomena Mont del Temple, als peus del qual hi ha el Mur de les Lamentacions.

stats