Internacional 08/07/2014

Israel inicia una "llarga" ofensiva a la franja de Gaza

Els bombardejos maten 14 persones a la franja, tres d'elles menors

Agències
1 min

JerusalemIsrael ha iniciat els bombardejos a la franja de Gaza durant la matinada de dilluns a dimarts, i a hores d'ara ja hi ha 14 morts, tres d'ells menors, i 80 ferits a la banda palestina. Es tracta de l'escalada de violència més important des del 2012. Hamàs ha llençat un míssil contra Tel Aviv, a 75 quilòmetres de la franja, per primera vegada en dos anys.

L'exercit israelià ha informat que ha abatut Mohamad Shaban, "un alt responsable de Hamàs". L'ofensiva Marge Protector s'ha iniciat després que el gabinet de seguretat israelià hagi assenyalat Hamàs com a responsable dels atacs de les últimes setmanes, en els quals s'inclouen els assassinats dels tres joves hebreus trobats morts a Cisjordània i la vintena de míssils llençats des de la franja cap al sud d'Israel. Arran de l'atac israelià, els palestins a Gaza han respost amb més coets, que han provocat ferides de metralla a tres soldats.

El primer ministre israelià, Benjanim Netanyahu, ja va anticipar l'ofensiva en les declaracions d'ahir dilluns: "Hamàs ha decidit escalar [la tensió] i pagarà un preu alt per això". El cap de l'estat major d'Israel, el general Benny Gantz, ha decidit cridar a files 40.000 reservistes. No es descarta cap opció ofensiva, però en principi els reservistes s'ocuparan de les missions que actualment realitzen les forces regulars, i així aquestes quedaran lliures per ocupar-se de l'atac iniciat la matinada de dilluns.

stats