Internacional 28/03/2017

Israel tanca l'Esplanada de les Mesquites als no-musulmans

Els palestins denuncien que uns arqueòlegs han robat pedres de l'Al-Aqsa

Eugeni García Gascón
2 min
Soldats israelians patrullen a l'Esplanada de les Mesquites, tancada als no musulmans, en una imatge d'arxiu. GALI TIBBON / AFP

JerusalemLes autoritats israelianes han tancat fins a nova ordre l'entrada als no-musulmans a l'Esplanada de les Mesquites, situada a la ciutat antiga de Jerusalem, arran d'un seguit d'incidents que van començar dilluns i que amenacen de fer malbé el precari equilibri en aquesta zona, la més sensible i volàtil de la regió.

Els incidents van començar quan els arqueòlegs israelians van entrar dilluns a l'Esplanada i van voler agafar una pedra de la base de la mesquita Al-Aqsa. Els guàrdies palestins que vigilen el recinte els ho van impedir i immediatament van arribar policies israelians, que van detenir dos guàrdies. Al llarg del dia es van produir una desena d'arrestos de guàrdies palestins, una part dels quals van ser alliberats més tard i cinc continuen detinguts.

El director de la mesquita Al-Aqsa, el xeic Omar al-Kaswani, ha dit que els guàrdies estaven fent la seva feina quan van ser detinguts, ja que els arqueòlegs no tenien permís per agafar cap pedra de la mesquita. Un dirigent d'Al-Fatah ha qualificat de "provocació" l'incident que posteriorment va desencadenar aldarulls al sector ocupat de Jerusalem.

Una dona jueva va resultar ferida lleu al cap per una pedra que es va llançar des de l'Esplanada de les Mesquites contra la plaça que dona al Mur de les Lamentacions, on acostumen a pregar els jueus. Micky Rosenfeld, portaveu de la policia, va confirmar que l'Esplanada ha estat tancada fins a nova ordre a tots aquells que no són musulmans.

Paral·lelament, diversos mitjans de comunicació hebreus han informat que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha decidit que si la situació de la seguretat no es deteriora en les pròximes setmanes, obrirà l'Esplanada de les Mesquites a la visita dels ministres i diputats israelians que vulguin anar-hi després del ramadà, que acaba a finals de juny.

Aquesta mesura es produirà un any i mig després que, per evitar aldarulls i protestes, Netanyahu ordenés als ministres i diputats que no anessin a l'Esplanada. Arran de la filtració, un diputat del Likud, Yehuda Glick, ha dirigit una petició al Tribunal Suprem contra la prohibició de Netanyahu adduint que no és competència del primer ministre ordenar a la policia qui pot i qui no pot entrar a l'Esplanada. Yehuda Glick és un rabí nascut als Estats Units que forma part de diversos grups de pressió que busquen aixecar el tercer Temple jueu a l'Esplanada de les Mesquites. El 2014, Glick va estar a punt de morir en un atemptat que va cometre un palestí a Jerusalem.

stats