Internacional 02/04/2014

Un tanc casolà per declarar la independència del Vèneto

La policia italiana deté 24 persones acusades de voler assaltar la plaça de Sant Marc de Venècia amb un tractor blindat

Efe
2 min
L'excavadora blindada que ha confiscat la policia italiana. EFE

RomaLa policia italiana ha detingut aquest dimecres 24 persones que planejaven accions violentes per demanar la independència de la regió italiana del Vèneto. Una d'elles era l'assalt a la plaça de Sant Marc de Venècia amb homes armats, segons han informat fonts policials.

També s'investiga cinquanta persones més i s'ha confiscat un tractor que s'havia convertit de forma artesanal en una espècie de vehicle blindat i dotat d'un canó de 12 mil·límetres preparat per disparar i amb el qual el grup, segons sembla, planejava ocupar l'emblemàtica plaça de Venècia.

Als detinguts se'ls imputen els delictes de terrorisme, de subversió de l'ordre democràtic i de fabricació i possessió d'armes de guerra.

Dos anys d'investigacions

Els magistrats de la fiscalia de Brescia han explicat en una roda de premsa que les investigacions van començar fa dos anys i que les persones detingudes formen part de diversos moviments que demanen la independència del Vèneto d'Itàlia i que s'havien unit en un grup que havien batejat com "L'Aliança".

Entre els arrestats hi ha Franco Rocchetta, parlamentari entre el 1994 i el 1995, quan militava a la Lliga Vèneta, partit afiliat a la Lliga Nord.

A més, s'ha detingut Luigi Faccia i Flavio Contin, que van formar part del grup que la nit del 8 al 9 de maig del 1997 va ocupar la plaça de Sant Marc amb un vehicle blindat. Aquesta acció els va portar a una condemna de tres anys de treballs socials.

El precedent del 1997

Segons la investigació, aquest grup pretenia, entre d'altres coses, emular aquella nit del 1997, quan vuit independentistes van ocupar la plaça durant set hores, van pujar al campanar i van col·locar una bandera de la vella república de Venècia fins que la policia va intervenir.

A més, els fiscals han explicat que s'ha requisat material que provaria que intentaven comprar armes a la màfia albanesa per realitzar altres actes d'intimidació per demanar la independència del Vèneto.

Sense vincles amb la Lliga Nord

El fiscal general de Brescia, Tommaso Buonanno, ha especificat que no hi ha vinculació entre els detinguts i la Lliga Nord, que des de la seva fundació reivindica la independència de la Padània.

La detenció d'aquest dimecres es produeix després que fa unes setmanes un grup independentista organitzés un sondeig a internet on es van registrar 2.360.235 vots, dels quals un 89% van ser a favor de la independència i un 10,9% en contra, segons els organitzadors.

stats