Internacional 05/09/2018

Una desena de morts al Japó pel tifó més potent de l'últim quart de segle

El 'Jebi' deixa destrucció a la part occidental de l'arxipèlag

Ara
3 min
Vehicles amuntegats per la força del tifó al seu pas per Kobe

BarcelonaEl fort tifó 'Jebi', que ha arrasat aquest dimarts la meitat occidental del Japó, ha acabat amb almenys 10 víctimes mortals i 300 ferits, segons les últimes xifres facilitades pel govern. 'Jebi', el tifó més poderós que ha arribat al país en els últims 25 anys, ha deixat al seu pas pluges torrencials, desbordaments de rius i vents que han superat els 210 quilòmetres per hora, que han provocat molts danys materials en edificis i vehicles. Ciutats com ara Kioto o Osaka han sigut de les més afectades.

La majoria de les víctimes han patit caigudes causades per les ràfegues huracanades o han resultat colpejats per objectes projectats per les fortes ratxes de vent.

Segons han informat les autoritats nipones, més d'1,2 milions de persones estan avisades per risc d'evacuació i al voltant del milió de cases s'han quedat sense electricitat.

Un país paralitzat

Mentrestant, les imatges que arriben són esfereïdores. A Osaka, per exemple, l'aeroport internacional de Kansai ha quedat sobtadament engolit pel mar, la qual cosa ha generat la cancel·lació de 205 vols, i ha deixat uns 3.000 passatgers atrapats sense poder viatjar. I és que les onades desencadenades pel tifó han provocat que el nivell del mar s'elevés a 2,4 metres a la badia d'Osaka, on es troba aquest aeroport, el tercer amb més trànsit aeri del país.

Una dona mira de controlar el paraigües tot i el fort vent a Tòquio.

També les carreteres, la xarxa ferroviària o el transport marítim i fluvial –la guàrdia costanera del país ha informat que hi ha diverses embarcacions a la deriva– s'han vist afectats pels efectes d'aquest fenomen meteorològic. Diversos rius s'han desbordat, les onades han envaït costes i localitats costaneres, i els vents huracanats han superat els 210 quilòmetres per hora, tal com apunta l'Agència Meteorològica Nipona (JMA).

El fort vent ha provocat també l'esfondrament de sostres i façanes d'uns quants edificis en ciutats com ara Kioto o Osaka, i ha tombat cotxes, autobusos i fins i tot camions. El despreniment o la caiguda d'aquestes estructures ha sigut la causa de la majoria de morts.

Les onades també han arribat als canals i als rius. A la imatge, la ciutat de Nishinomiya.

Inundacions i despreniments

El 'Jebi' és el vintè tifó que travessa el Japó aquesta temporada, una temporada que al país asiàtic està resultant especialment intensa pel que fa a la freqüència i la intensitat d'aquest tipus de fenòmens meteorològics.

Es preveu que el tifó avanci durant les pròximes hores cap al nord per la costa occidental del Japó fins a arribar a l'illa septentrional de Hokkaido dimecres, i malgrat que la seva intensitat disminuirà, la major part del país està en alerta davant el risc d'inundacions i despreniments de terra.

Un edifici destrossat pel tifó Jebi a Osaka, a l'oest del país.

El 'Jebi' és el primer tifó catalogat com a "molt fort" per part de l'Agència Meteorològica Nipona que arriba a l'arxipèlag des del 1993, quan un altre fenomen meteorològic de les mateixes característiques va deixar 48 morts i desenes de desapareguts.

stats